A Walter Isaacson-féle Jobs-életrajz magyar változata már a nyomdában, a kiadó szerint 10 nap múlva kapható. Ennek egy fejezetéből tudjuk meg, hogy Mona Simpson – aki egyébként Jobs testvére, de akivel az egykori Apple-vezér először csak felnőttként találkozott – 1996-os könyve főhősét Jobs-ról mintázta. Ebben az írónő rávilágít többek között Jobs csendes nagylelkűségére, amikor főhőse egy krónikus ízületi gyulladásban szenvedő barátja számára különleges járművet vásárolt, és pontosan leírja Lisa lányával való kapcsolatának számos részletét is, beleértve azt, hogy kezdetben nem vállalta az apaságot.

A Simpson ábrázolta figura képtelen „más emberek kívánságainak és hóbortjainak kiszolgálására”, és személyi higiéniája is az igazi Jobshoz hasonlóan meglehetősen kétes. „Nem hitt a dezodorban, és gyakran kifejtette, hogy megfelelő étrenddel és egy borsmentás marselles-i szappan segítségével nem izzadsz és bűzlesz.”

A regény végére kibontakozik egy olyan ember képe, aki elveszíti az irányítást az általa alapított cég felett és megtanulja értékelni korábban elhagyott lányát.

Mit szólt ehhez a Jobs-család?

Steve Jobs később azt mondta, hogy soha nem olvasta a regényt, mert félt, hogy feldühítette volna. Néhány hónappal a kötet megjelenése után azonban már azt nyilatkozta a The New York Times-nak, hogy elolvasta és észrevette a főhős és saját maga közötti hasonlóságot. Ő maga úgy saccolta, körülbelül 25 százalékban stimmel a kép, néha a legapróbb részletekben is, a többi azonban kitaláció. Azt természetesen nem árulta el, mikben voltak egyezések. A feleségétől viszont azt tudjuk meg, hogy valójában őt kérte meg Jobs arra, hogy elolvassa helyette a könyvet.

Simpson még a megjelenés előtt Lisának is elküldte a kéziratot, de ő csak a nyitójelenetet olvasta el. „Az igazságmorzsák között minden kitaláció volt, és ez számomra hazugságnak tűnt, főként azért, mely veszélyesen közel állt az igazsághoz” – jegyezte meg. Lisa megbántva érezte magát, mert úgy érezte, Simpson átverte. “Nem tudtam, hogy amikor vigaszt kerestem nála vagy a tanácsát kértem, ő ezt felhasználja majd” – írta.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!