“Kiszopjátok a faszt, megnyertem az ötös lottót! Lehet ellenőrizni! Nem csalás, nem ámítás, de nem is photoshop! Bekaphatja minden paraszt, én már gazdag vagyok! Nem is kicsit, nagyon!” – üvöltötte világgá az örömét a Napiszar.com oldalon az állítólagos lottómilliárdos vasárnap.

Az itteni első kommentelők többnyire hasonló hangvételben reagáltak (“remélem leütnek és megdögölsz”, “remélem megtalál egy-két kaffercigány, és a szart is kitapossák belőled“), de voltak olyanok is, akik gratuláltak és mindjárt valami jó tanácsot is adtak (“én inkább gratulálok hozzá, a felét mindenképp baszd el, a másik felét meg fektesd be vmi okosságba”, “Gratula haver! Ha nős vagy, akkor gyorsan válj el, és minden nap más picsát szopass le”). A kételkedők pedig többnyire azon rugóztak, hogy ha valaki lottón nyer, miért épp a Napiszaron osztja meg az örömét.

A képet vasárnap délután az Urbanlegends.hu facebookos oldalára is kiraktam, ide már jóval szkeptikusabb hozzászólások érkeztek:

– “nem stimmel a betűtípus a szelvényen”
– “csak a 02., 03., 04. mező a valós. a 01. pedig az alsőbb számokból lett összerakosgatva (ha egy pikszellel közelebb teszi a 34, 66 és 83 számjegyeit, nem olyan feltűnően kamu)”
– “a nyolcasok mind ugyanazok, a 21 is copypaste”
– “a felső sorban a 48 lejjebb van.
– “indokolatlan maga a fotózás ténye. Nagy mosoly, ragyogó szemek, öröm esetén az érzelmek kifejezése lenne a fontos, de ez így ‘anonim vagyok, de nagyot nyertem, ismerj fel a pulcsimról’. Vagy dicsekszem és akkor szóljon nagyot, hogy én vagyok a világ közepe, vagy síri csend és kezdem intézni az új brókerem.”
– “word-be bevisz..kinyomtat…lefotóz…minek ehhez PS?”
– “az apám szelvényével összehasonlítva a dátumformátum sem” stimmel, mert ezen “2011.” szerepel, az övén meg “11.” jelezte az évet (ez utóbbi hozzászóló én voltam, bár nem tudom, hogy egységesnek kell-e lennie minden lottózóban a szelvényeknek).

A Szerencsejáték Zrt. először nem nyilatkozott az ügyben, a Facebookon csak így kommentálták a képet: “Ha valóban a képen szereplő úré a nyertes szelvény, akkor úgy is felhívja a nagynyertes vonalat (06-20/933-0630), és az ilyenkor szokásos protokoll szerint jut majd a nyereményéhez.”

Update: Hétfő délre azonban kiderült, hogy Budapesten adták fel a nyertes szelvényt, nem Szeghalmon – így az ügyet le is zárhatjuk.

Update 2.: A nap folyamán annyi még kiderült, hogy a kamu fotó korántsem volt tökéletes: a korábban már említett dátumformátum tényleg hibásra sikeredett. A lottójáték feladása ugyanis minden lottózóban ugyanúgy történik – tudtam meg Garai Ágnes kommunikációs menedzsertől. A megjátszott számok bekerülnek a központi rendszerbe, ami kibocsát egy visszaigazoló szelvényt. Ez minden lottózói terminálon ugyanúgy néz ki, hiszen ugyanaz a központi rendszer állítja ki a visszaigazoló szelvényt mindenhol. Bárhol vásárolunk tehát, a lottószelvény mindenhol ugyanolyan formátumú. És az nem az a formátum, ami a fenti képen látható.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!