A náci koncentrációs táborok és a megszállt területek fociéletét elemző cikk feldolgozza azt a kijevi bajnokságot is, amelyet a lakosság hangulatát javítandó engedélyeztek 1942 nyarán. Ebben német, magyar, román katonaválogatottak mellett két hazai csapat vett részt. Utóbbiak közül a – jórészt a Dinamo Kijev tagjaiból felálló – Sztart magabiztosan vert mindenkit.

Az egyik legenda szerint a németek egy vereségük után kivégezték az egész csapatot, ez azonban nem igaz – mutat rá a cikk szerzője. Bizonyítható ugyanis, hogy egy héttel később a Sztart újra játszott, méghozzá a másik helyi csapat, a Ruh ellen.

A németek felett aratott szovjet focigyőzelmek a háború után még sokáig nem számítottak hőstettnek. A kollaboráció gyanúját csak egy 1958-as újságcikk tüntette el – ekkor nemesedett dicsőséggé a szovjet sportsiker.

Terezin Football (Soccer) August 1944

A film made by the Natzis, to show what are the “real life” in Ghetto Terezin (Czhec Republic, today). Before filming, thousands of jews were sent to Auschwi…

Aztán 2007-ben újra fordult a kocka: egy orosz újságíró cikksorozatot közölt az egykori mérkőzésekről. Írásában azt állította, szemtanúk arról számoltak be neki, egyáltalán nem volt halálos fenyegetés a németek részéről.

Egy angol történész-újságíró 2001-es könyvében nem találta sem bizonyíthatónak, sem cáfolhatónak, hogy a sportolókat egy “halálmeccs” után kivégezték volna. A Sztart játékosai közül négyet öltek meg a németek: hárman egy feltételezett szabotázsakció megbosszulásának voltak ártatlan áldozatai, a negyediket pedig halálra kínozták.

Update 2020 | Mesébe illő karácsonyi focimeccsek az első világháborúban

Sok-sok évvel később tudtam meg, hogy ennél sokkal megdöbbentőbb focimeccseket tartottak az első világháború idején.

1914 karácsonyestéjén a belga várostól, Ploegsteerttől északra állomásozó skót ezred katonái előbb közös cigizésbe kezdtek a szembenálló németekkel, majd további barátkozásokra is sor került. Másnap, karácsony napján többen átbújtak a szögesdróton, és ajándékokat cseréltek egymással. A katonák több futballmeccset is lejátszottak, sisakokat használva kapu gyanánt – idézi meg a történteket Rutger Bregman holland történész-író az Emberiség című könyvében.

Az idill a következő évben azonban már nem ismétlődött meg. 1915 karácsonyán a brit főparancsnokság éjjel-nappal stratégiai pozíciókat bombázott, hogy a közös ünneplés gondolatát is kiverje a katonák fejéből – mutat rá Bregman.

Peace in No Mans Land (BBC, 1981)

Found this gem from the BBC on an old VHS tape. First broadcast in 1981 and it contains a number of veterans’ first hand accounts of the Christmas Truce of 1…

(Az illusztrációként szolgáló videó egy theresienstadti erődben rendezett focimecset elevenít fel.)

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!