Banksyt talán már nem kell bemutatni: védjegye a láthatatlansága és arcnélkülisége, híres akciói közé tartozik a Palesztina és Izrael közötti betonfal megfújása, arról pedig még a bulvárfogyasztók is hallhattak, hogy divatos munkáinak rengeteg celebgyűjtője van, többek között a Pitt-házaspár. Valószínűtlen, hogy a mai világban egy sztár arctalan tudna maradni, a sajtó azonban imádja Banksy anonim utcai harcos imidzsét, és lelkesen asszisztál a projekthez.

Banksy első filmje, a tavaly bemutatott Kijárat az ajándékbolton át mégsem saját munkásságáról szól, hanem egy francia férfiról, aki addig kamerázott street artosokat szerte a világban, amíg ő maga is az nem lett.

„Milyen film ez? Igazából egy csóka akart dokumentumfilmet csinálni rólam, de ő végülis érdekesebbnek bizonyult, mint én. A film így róla fog szólni” – meséli a film elején Banksy.

A történet szerint a Kaliforniában élő, az angolt csak törő Thierry Guetta az évek során minden valamirevaló utcai művésszel találkozott már, egyedül a megközelíthetetlen Banksyt nem sikerült becserkésznie. Aztán egy véletlennek köszönhetően e találkozás is létrejött, innentől kezdve pedig videós jobbkeze lett a bristoli street arternek. Amikor azonban a felvételeiből filmet készített volna, csúnyán elbukott, és a végtelen nyersanyagot végül Banksy tette rendbe. A felvételek szerzője pedig közben kreatív csapatot szervezett maga köré, és Mr. Brainwash név alatt nagykaliberű kiállítást szervezett “saját” munkáiból. A siker frenetikus volt, innen-onnan összelopkodott életműve hatalmas pénzt hozott a konyhára.

Ennyi a film, sok street artos munkával és megszólalóval, egyedül Banksy nem jelenik meg sehol arccal, csupán eltakarva és eltorzított hanggal. A film nemcsak tovább élteti Banksy megközelíthetetlenségének mítoszát, hanem további kétségeket ébreszt a nézőkben. A teljesség igénye nélkül íme néhány érdekes nézői teória Mr. Brainwash Wikipediás oldaláról és az imdb oldaláról:

– Mr. Brainwash története Banksy és Shepard Fairey agyszüleménye, és a francia munkáit Banksy készítette,

– Mr. Brainwash valójában maga Banksy, aki Andy Kaufman módjára saját maga bújt főszereplője bőrébe,

– Mr. Brainwash nem Banksy, de kirakatba állított főszereplőjén keresztül saját munkásságának és a művészeti szcénának állít görbe tükröt,

– Banksy és Fairey jelentősen túlmisztifikálták Mr. Brainwash munkáit, az azok értékesítéséből befolyó összeget pedig alaptalanul felfújták.

A másik oldalról viszont: a filmben ábrázolt kiállítás valóban megtörtént, tehát az biztos, hogy 2008 júniusában már létezett Thierry Guetta figurája. Ugyanígy a francia sikertelen filmjének – Life Remote Control – a trailere is fent van a YouTube-on 2006 óta. Újságírók pedig egyszerre találtak bizonyítékokat valós és kitalált életrajzi adatokra a filmből.

A Los Angeles Times még egy évvel a bemutató után is visszatért a filmre. „Továbbra sem tudjuk, hogy valódi-e. Vajon ez a nevetséges, kétbalkezes illető, aki hihetetlen francia akcentussal beszéli az angolt, túl szép volt ahhoz, hogy igaz legyen, vagy talán Sacha Baron Cohen alakította, aki közben remekül szórakozott, esetleg maga Banksy volt az, álruhában?” – idézi az újságírót Will Ellsworth-Jones Banksy című könyvében.

Will Ellsworth-Jones szerint azonban Thierry Guetta létező személy, és nagyjából olyan, amilyennek Banksy bemutatta. “Nem Sacha Baron Cohen és nem Banksy, hanem egy olyan férfi, aki csodálatos módon sikeres lett, és ennek minden percét élvezi” – írja. Egyedül talán az maradt ki az alkotásból, hogy a francia ingatlanhalmozó családja jóval gazdagabb annál, mint azt a filmből sejteni lehetne. A filmből nem derül ki az sem, hogy Thierry Guetta egyáltalán tud-e rajzolni vagy fújni; az Ellsworth-Jones által megszólaltatott közreműködők szerint inkább csak az ötletet adta a munkákhoz, de néha azt sem vitte túlzásba (például bevitt egy régi filmtekercset kreatív munkatársainak, és azt mondta nekik, csináljanak belőle valamit).

Persze a valóságot talán csak Banksy tudja, akiről Mr. Brainwash így nyilatkozott: “Végül én lettem az ő legnagyobb műve.”

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!