Lássuk először a legendákat az MTI anyagából:

“A nylont első ízben a New York-i világkiállításon mutatták be, így az eredeti elnevezés állítólag a ‘New York Pylon’, azaz a kiállítás védjegyéül is szolgáló szabadságszobor nevéből származott. Az angolszász világban makacsul tartja magát az a névmagyarázat is (valójában csak legenda), hogy a nylon szó a New York (NY) és London (Lon) szavak összevonásából ered. Valószínűbbnek tetszik az a szófejtés, mely szerint a nylon nevét az anyagot előállító kutatóvegyészek feleségeinek kezdőbetűiből – Nancy, Yvonne, Lovella, Olivia, Niha – állították össze a figyelmes férjek. Egy tréfás etimológia pedig, feltételezvén, hogy a tudósoknak is lehet humoruk, a következő meghökkentő magyarázattal szolgál: a nylon elnevezés valószínűleg a ‘Now You Lousy Old Nipponese’ (No, ti tetves, vén japánok) szavak kezdőbetűinek összevonásából keletkezett. Állítólag így kiáltott fel volna a feltaláló, azt a meggyőződését akarván kifejezni ezzel, hogy a műszál versenyképes lesz a valódi japán selyemmel. Más feltételezés szerint ugyanez a tréfás rövidítés az első tömeges felhasználás során, a második világháborúban kaphatott szárnyra, amikor az amerikai pilóták nylonból készítettek ejtőernyőt, mivel a japánok nem szállítottak nekik selymet”.

A Snopes szerint másfelé érdemes keresgélni

A nejlont a harmincas évek második felében szabadalmaztatta sok-sok év kutatás után Wallace Carothers amerikai vegyész. De nem csak felfedezni, hanem nevet találni sem volt könnyű a terméknek – mutat rá a Snopes.com szerzője. A felfedező a Fiber 66-ra esküdött, a cég elnöke, Lammot du Pont a Delawear és neosheen elnevezéseket favorizálta, egy másik vezető, Ernest Gladding pedig a felfedező nevével játszó Wacarát választotta volna.

Aztán sok ötletelés után jött a No Run, amit ilyen-olyan megfontolásból addig gyúrtak, míg végül – a nuron, a nulon és a nilon elutasítása után – nylon nem lett belőle. Londonnak egyébként nem sok köze volt a nejlon felfedezéséhez, New Yorknak viszont annál inkább: az anyagot először itt, az 1939-es világkiállításon mutatták be.

The Nylon Drama

A rövidítések természetrajza

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!