1. Kosztolányi Dezső

Kosztolányi Nyár, nyár, nyár című versének kezdőbetűiből a “Nyald ki a seggem Karinthi” mondat olvasható ki. Kettejük irodalmi ugratásairól részletesebben itt olvashattok.

“Karinthy Frigyesnek, úri-magának, az embernyi embernek,
De kicsit talán a Kálomistának is küldöm, azzal az
Instanciával, hogy ne átallaná elolvasni ezt a nekem-kedves
Poémát, minden irányban.

Nyár,
A régi vágyam egyre jobban
Lobban,
De vár még, egyre vár.
Kár
Így késlekedned, mert az éj setétül.
Az élet
Siralmas és sivár
Enélkül.
Gigászi vágyam éhes, mint a hörcsög,
Görcsök
Emésztik s forró titkom mélye szörcsög.
Mostan hajolj feléje.
Közel a lázak kéjes éje.
Akarod?
Remegve nyújtsd a szájad és karod.
Itt ez ital illatja tégedet vár.
Nektár.
Te
Hűtelen, boldog leszel majd újra, hidd meg.
Idd meg.”

2. Edgar Allan Poe

Két késői versében Poe is eldugott egy-egy nevet: “A Valentine“-ban Frances Sargent Osgoodét (a kulcs: az első sor első betűje, a második sor második betűje, stb.), az “An Enigma“-ban pedig Sarah Anna Lewis-ét (ugyanezen minta alapján).

3. Umberto Eco

Az olasz szerző A rózsa neve című könyvének egy kulcsszereplője, Burgosi Jorge Eco nagy példaképének, Jorge Luis Borges-nek állít emléket. Az argentin szerző egyébként szembetegsége következtében élete végére maga is teljesen megvakult.

4. Stephen King

Az amerikai szerző összehasonlító példaként magát is megjeleníti Rémkoppantók című könyvében, amikor ezt írja, nem kis öniróniáról tanúbizonyságot téve (bocs, a magyar verziót sehogy sem találtam):

“… she wrote good old western stories that you could really sink your teeth into, not all full of make-believe monsters and a bunch of dirty words, like the ones that fellow who lived up in Bangor wrote.”

5. Dan Brown

A Digitális erőd című könyv utolsó lapján az alábbi számsor olvasható:

128 – 10 – 93 – 85 – 10 -128 – 98 – 112 – 6 – 6 – 25 – 126 – 39 – 1 – 68 -78

A számsor megfejtését megtaláljátok itt, a megoldás pedig: WE ARE WATCHING YOU.

6. Básti Zoltán

A sopronbánfalvai templom szekkórészletének eredeti nagyságú reprodukcióján Szent Mihály arkangyal egy Sztálin arcával megfestett ördögöt győz le.

7. Michelangelo

A sixtusi kápolna oltárfalán Michelangelo úgy ábrázolja Szent Bertalan apostolt az Utolsó ítélet című képen, hogy egyik kezében kést, a másikban tulajdon bőrét tartja. Michelangelo e bőrre állítólag saját arcképét festette meg.

8. Houdini

2002-ben a U.S. Postal Service kiadott egy emlékbélyeget a magyar származású bűvész tiszteletére. E bélyeget egy speciális lencse alá tartva a jó öreg Houdinin megjelennek a láncai.

9. Coca-Cola

Egy ausztrál posztert a nyolcvanas évek közepétől visszavont a Coca-Cola, mert a plakát rajzolója egy orális aktust rejtett el a rajzon.

Fotó: sxc.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!