A Blikk mai híradása szerint a “bűnözők a Facebookon küldtek üzenetet a tévésnek, közölve: egy bizonyos Jorge Csisztu dollármilliomos Beninben, egy afrikai országban tüdőrákban elhalálozott. Az állítólagos elhunyt – így szólt az üzenet – aranykereskedő volt, és nem csekély, 10,5 millió dolláros (vagyis közel 2,5 milliárd forintos) örökséget hagyott a legközelebbi hozzátartozójára, amely – mit tesz isten! – épp a magyar műsorvezető. Hosszú nyomozás után ugyanis sikerült az ügyben eljáró ügyvédnek, egy bizonyos Angela Dwemenának rábukkannia a Magyarországon élő Csisztu Zsuzsára, a kizárólagos örökösre” – írta a lap.

Csisztu a Blikknek elmesélte: gyanakodott ugyan, de végül közel 2500 dollárt átküldött az örökség ügyében eljáró ügyvédnek. Sőt, állítólag még Spanyolországba is elutazott volna a pénzért, ha saját ügyvédje le nem állítja. Ezt követően megtették a feljelentést.

Berényi András, Csisztu ügyvédje az [origo]-nak elmondta: az elkövetők profin építették fel a csalást, gondoskodtak arról, hogy elérhetőek legyenek, és az általuk küldött dokumentumok is élethűek voltak. Az ESET szakértője a lapnak elmondta, hogy a Csisztu átveréséhez használt módszer a korábbi nigériai levelek fejlettebb, személyre szabott változata.

Hasonlóan személyes, magyarosított nigériai csalás történt 2009-ben, amikor is ismeretlenek körbetelefonálták a magyar művészvilágot, azt állítva, hogy az alkotók 100 ezer eurós életmű díjat kaptak. Erre való hivatkozással személyes adatok, bankszámlaszám megadását és “ügyintézési díj” megfizetését kérték.

– Az UL nigériai csalásos tapasztalatairól itt olvashattok.

Fotó: Cristina De Middel

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!