A legenda szerint az Apple Alan Turing munkássága előtt akart tisztelegni, ezért lett a logó egy szivárványszínű, harapott alma.

Ki volt Turing és mi köze az almához?

Alan Turing legendás brit rejtjelfejtő volt, aki a második világháborúban fontos szerepet játszott a titkos német hadiüzenetek megfejtésében. A matematikai zseni a háború után a legkorábbi számítógépek egyikének, a Manchester Mark 1 szoftverén dolgozott, emellett felvázolt egy gépi intelligenciát tesztelő imitációs játékot is.

Turing 1951-ben megismerkedett egy Arnold Murray nevű meleg fiatallal, aki betörőt segített házába. A bűnöző abban a hiszemben fosztotta ki Murray alkalmi partnereit, hogy azok homoszexualitásuk lelepleződésétől való félelmükben nem mernek feljelentést tenni. A tudós azonban feljelentette, és emiatt kénytelen volt beismerni homoszexuális kapcsolatát, amiért akkor két év börtön vagy libidócsökkentő hormonkezelés járt. Turing utóbbit választotta, és egy éven keresztül ösztrogéninjekciókat kapott.

A meghurcoltatást és az ezzel járó tüneteket azonban nem bírta sokáig: 1954-ben öngyilkosságot követett el. Ciánmérgezésben halt meg, egyes vélemények szerint attól a félig elfogyasztott almától, amelyet az ágya mellett találtak. Magát az almát soha nem vizsgálták, a ciánmérgezést a holttest alapján állapították meg.

Mit mond a tervező?

Ennyi tehát Turing szomorú története, de hogy ennek volt-e köze az Apple-logójához, évek óta vita tárgya. A CNN újságírója például elmeséli, hogy egy alkalommal maga is utánanézett a sztorinak, és először arra a megállapításra jutott, hogy a történet igaz.

2009-ben azonban megszólalt a logó tervezője, Rob Janoff, akinek ugyan nagyon bejött az alma köré generált Turing-mítosz, de – mint bevallotta – a brit matematikus tragédiájának semmi köze nincs a logóhoz. A harapásra egyszerűen azért volt szükség, hogy első pillantásra látszódjon: almáról van szó, nem pedig egy cseresznyéről.

A 2011-ben megjelent hivatalos Steve Jobs életrajzban Walter Isaacson elmeséli, hogy egy alkalommal maga is rákérdezett a Turing-legendára Jobsnál, amire az Apple-vezér ezt válaszolta: “Bárcsak gondoltam volna erre. De nem.”

Remake

Turing legendájának kifordított változata megjelenik az Összeesküvések könyve – Paranoid történelem című kiadványban is. A magyarul tavaly megjelent antológiában 18 kortárs francia író választott ki 18 népszerű összeesküvés-elméletet, és formált a konspirációk legismertebb formáiból új történeteket. Turing esetét Chantal Pelletier dolgozta fel, és a matematikus állítólagos kapcsolatát az Apple-lel az alábbi párbeszédben mutatta be.

“- Honnan vette az Apple a logót? Mi ez az alma, amelyből kiharaptak egy falatot?
– A legelső logó Newton volt egy fa alatt, pontosabban egy almafa alatt … de ez túl bonyolult volt. Arra már nem emlékszem, ki rajzolta a megkezdett almát. Steve Jobs később színeket akart, így lett az alma szivárványszín, aztán domború és monokróm…
– És a mérgezett alma meséje?
– Egy legenda szerint a logó az informatika atyjának állít emléket…
– Kinek?
– Alan Turingnak!
– Annak, aki a második világháború alatt feltörte a németek Enigma-kódját?
– És akinek a munkássága lehetővé tette az első számítógép megépítését…
– Így van, a számítógép egyik feltalálója! Kapcsolata az almával?
– Úgy lett öngyilkos, hogy ciánnal preparált almát evett, miután a bíróság kémiai kasztrálásra ítélte homoszexualitásért…
(…)
– És az Apple-logó?
– Egyesek szernt hódolat Turingnak. Mert hogy ugyanolyan szivárványszínű, mint a homoszexuálisok lobogója. De ez nem stimmel, mert a zászló az emblémánál később keletkezett.”

Innentől pedig közepes spoilerveszély: Pelletier novellájában Turing túléli 1954-es “öngyilkosságát”, és kiderül, az egész csak színjáték volt, hogy el tudjon tűnni az őt szorongató külvilág elől. Állítólagos halála után öt évtizeddel (valós halála előtt kicsivel) azonban felveszi a kapcsolatot egy fiatal és hozzá hasonlóan tehetséges matematikussal, akinek végül a jegyzeteit is átadja.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!