A World Trade Center elleni támadással kapcsolatos egyik elmélet szerint a lerombolt ikertornyokban “négyezer zsidó” dolgozott, akiket a támadás előtt az izraeli titkosszolgálat figyelmeztetett a veszélyre. A szóbeszéd terjesztői erre általában két lehetséges verzióval állnak elő: az egyik szerint Izrael kiszimatolta az iszlamisták tervét, a másik szerint a támadást egyenesen ők eszelték ki, hogy lejárassák az arab világot – írtam a Legendavadászat című könyvben. Francia szóbeszédkutatók azonban pontosan behatárolták a pletyka születését: szerintük ez az álhír egy Hezbollah-közeli televíziós csatorna internetes oldalán jelent meg először, és onnan terjedt el a világban. Ami a tényeket illeti: a WTC-áldozatok 10–14 százaléka volt zsidó, ami nagyjából megegyezik azzal a számaránnyal, amit New York és térsége lakosságában a zsidók képviselnek.

Az idézett “zsidó összeesküvés” mellett szép számmal találunk olyan elméletet is, amely szerint nem az izraeli titkosszolgálat, hanem az FBI, a CIA vagy éppen az amerikai elnök tervelte ki a támadást. “A szeptember 11-ei támadásokkal Bush és körei ürügyet akartak teremteni arra, hogy a Kaszpi-térségben és a Közel-Keleten katonai erőt vessenek be, vagy azért, hogy ellenőrizhessék a kőolajlelőhelyeket, vagy azért, hogy gyengítsék az Izraellel szembeni ellenállást. (…) A két gép távirányítással ütközött bele a WTC-be, (…) a tornyok időzített robbantás következtében omlottak össze, (…) a Pentagont nem repülőgép, hanem irányított lövedék találta el, (…) a negyedik gép, a United Airlines 93-as járatát pedig lelőtték, mert az utasok veszélyeztették a sikeres célba érést” – mutatja be ezeket az elméleteket David Aaronovitch, a Vudu-történelem című könyv szerzője.

Könyvében Aaronovitch néhány állítást a fentiek közül részletesen is megcáfol; a szerző ugyanis azt vallja, hogy a tételes cáfolat nélkülözhetetlen eleme az összeesküvések leleplezésre irányuló kísérleteknek. Ebben segítik olyan lapok is, mint például a Popular Mechanics, amely kilenc kutató segítségével ellenőrzött tizenhat népszerű WTC-konspirációt. A szerkesztők szerint a magazin az összes állítást cáfolni tudta “a kemény bizonyítékok és az egészséges mértékben melléjük adagolt józan ész” segítségével.

Hogy nézett volna ki egy ilyen összeesküvés a gyakorlatban?

Ahhoz, hogy elfogadjuk a fenti elméletek bármelyikét, hinnünk kell abban, hogy az amerikai kormány kivételesen szövevényes és kockázatos összeesküvésre szánta rá magát – mutat rá Aaronovitch. Ami sok esetben ellentétes a józan ésszel.

Csak nagy vonalakban íme egy rövid lista arról, mi kellett volna egy ilyen forgatókönyv teljesüléséhez: felbujtani, kiképezni tizenkilenc gépeltérítőt, alaposan kidolgozott hátteret kreálni számukra, végül pedig megszabadulni tőlük. Robbanóanyagot elhelyezni a WTC toronyépületeiben, hogy ledőljenek, alig valamivel a gépek becsapódása után. Utasszállító helyett rakétával megcélozni a Pentagont, bízva abban, hogy a szemtanúkkal el lehet majd hitetni, hogy repülő volt. A légvédelmet kiiktatni, szándékosan késleltetve a vadászgépek bevetését. És akkor az utómunkálatokról még nem is beszéltünk: hamis felvételeket előállítani bin Laden felelősségvállalásáról, lefizetni a különböző hivatalok, a tűzoltóság és a rendőrség szakembereit, hogy a hivatalos verziót támogató jelentéseket készítsenek.

Bár egy konspirációs pápa szerint a fentiek véghezviteléhez 44 ügynök is elég lett volna, Aaronovitch úgy becsüli, egy ilyen mutatványban százaknak vagy ezreknek kellett volna közvetlenül részt venniük. Méghozzá olyan embereknek, akik fanatikus elkötelezettséggel támogatnak egy ördögi projektet, ami akár ártatlan amerikaiak tízezreinek életét is kiolthatta volna.

Hisznek benne, mert hinni akarnak

A Zogby közvélemény-kutató 2004-es felmérése szerint a 30 évesnél fiatalabb New York-iak kétharmada egyetértett azzal, hogy “a kormányzat ismerte a szeptember 11-ére tervezett támadás tervét, és tudatosan nem tett semmit”. Egy 2006-os közvélemény-kutatásból az derült ki, hogy a teljes amerikai lakosság 42 százaléka szerint a hatóságok “eltitkolták, vagy elmulasztották felderíteni a perdöntő bizonyítékokat”.

De nem csak az amerikaiak terjesztik a WTC-vel kapcsolatos legendákat, alternatív teóriákat. Sergio Benvenuto olasz pszichológus szerint az Amerikával kapcsolatos elméletek vonzerejének oka abban keresendő, hogy akik gyűlölik az USA-t, csak a hóhér szerepében képesek az országot elképzelni. Az olasz szerző a Városi legendák című könyvében leírja, hogy ezeknek az embereknek a világképébe nem illik a megtámadott Amerika fogalma, ezért azt sugallják: az amerikaiak nem csupán áldozatai, hanem tettesei is voltak szeptember 11-ének.

Az összeesküvés-elméletek terjesztésével – hasonlóan a szóbeszédekhez – az egyén emellett olyan információkat is közölhet, amelyek kimondhatatlan vagy elfogadhatatlan érzéseket közvetítenek. Mesélőik nem azt mondják, hogy ezt meg ezt gondolják, hanem azt, hogy ezt meg ezt hallották egyik ismerősük ismerősétől. A hír továbbítójával kapcsolatos névtelenség így olyan körökben is lehetővé teszik a feltételezések elmondását, ahol az illető egyébként nem merné megfogalmazni gondolatait.

Stephen E. Ambrose történészt idézve Aaronovitch emlékeztet: vigyáznunk kell, mert a múltbeli eseményekkel kapcsolatos összeesküvés-elméleteknek a jelenben is döntő hatása lehet (mint például a zsidó világösszeesküvésről beszámoló, valójában azonban csak orosz titkosszolgálat által hamisíttatott Cion bölcseinek jegyzőkönyvei esetében).

A teljes cikk elolvasható itt. További összeesküvés-elméletek a 2001-es támadással kapcsolatban

Fotó: Michael Foran / Wikipédia

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!