2009 művészettörténeti szenzációja volt Hans Kaufmann és Rita Wildegans Van Gogh füle – Gauguin és a némasági fogadalom című könyve. A német kutatópáros új elméletet dolgozott ki Van Gogh borotvás öncsonkításáról. A botránykönyv szerint nem ő maga, hanem festő barátja, Gauguin vágta le Vincent fülét, és nem is borotvával, hanem egy párbajtőrrel, majd némasági fogadalmuk miatt nem számoltak be az esetről senkinek – számolt be a németek kutatásáról tavaly Fekete Ilona.

Van Gogh levágott füle

A szerzőpáros egyik fontos érve volt állítólag, hogy nem a fülcimpa egy kisebb része, hanem Van Gogh egész füle esett áldozatul valami éles vágóeszköznek. Kaufmann–Wildegans számára ennek vizuális bizonyítéka – egyes szemtanúk leírásán kívül – Dr. Gachet-nak a halott Van Goghról készített rajza. Szerintük karddal vágott sebre utal az a megjegyzés is, hogy Van Gogh elvérzett volna, ha aznap reggel nem találnak rá.

A cikk szerzője viszont azt is megemlíti, hogy Kaufmann–Wildegans elmélete mellett több friss öncsonkítási értelmezés is forgalomban van, többnyire valamilyen spirituális–szimbolikus magyarázattal. A különféle rekonstrukciók újabb és újabb Van Goghra világítanak rá, feszegetik a legenda határait vagy éppen tovább éltetik, de egyiknek sincs látványosan több vagy kevesebb bizonyítéka, mint a Kaufmann–Wildegans szerzőpár vívótőrös Gauguin-hipotézise – értékeli az elméleteket Fekete.

Szóval mindenki arra gondol, amire akar, itt mindenesetre igen részletesen olvashattok az esetről.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!