Az üzenőfalon megjelenő szöveg egy undorító videót ajánl egy emberi bőr alatt növekedő pókról.

Ismerősök üzenetei között én ezzel a verzióval találkoztam ma, három helyen is:

“Amazing how a spider can go under your skin. This spider is brutal.. OMG – Spider inside the skin of this girl, extremely painful !”

A linkre kattintva a Sophos bloggere szerint egy üzenet jön fel, amely arra kér minket, hogy a “Jaa” gombra kattintva erősítsük meg: elmúltunk már 18 évesek. Erre nyomva azonban rögtön megosztjuk ismerőseinkkel az üzenetet, mi magunk pedig elindulunk a csalók által kívánt úton – egy online felmérésbe csöppenünk, amiből a csalóknak pénzbevételük származik.

Ha már kattintottunk, egyet tehetünk: töröljük gyorsan a falunkról az akaratunkon kívül kipostázott üzenetet, hogy ismerőseink ne járjanak úgy, mint mi, majd nézzük meg, hogy a lájkolt oldalaink közé nem került-e valami új a csalás folytán.

Semmi sem szent

Néhány órával az oslói tragédia után vírusszerűen terjedt a Facebookon az a fentihez hasonló átverés, mely – a norvégiai támadással kapcsolatos információéhségre alapozva – exkluzív felvételeket ígér a robbanásról. Az üzenet valahogy így néz ki:

“OSLO Security Camera Captures Blast! [Video] OSLO Security Camera Captures Blast!”.

Ez a friss átverés a fent említetteknél is nagyobb károkat okozhat: ez ugyanis mobilszámunkat is elkéri, és ha megadjuk, fizetős sms-ek érkezhetnek telefonunkra. A Sophos bloggere óvatosságra int: a nagyobb katasztrófák, celebek halálozása idején gyakoriak az ilyenfajta átverések, és már az sem biztosíték, ha az adott üzeneteket megbízható ismerőseink profilja alatt látjuk.

Nem elképzelhetetlen tehát, hogy a napokban – Amy Winehouse halála apropóján – az énekesnő utolsó számát, fényképeit, soha nem látott videoklipjét ajánlják majd nekünk – legyünk résen! Update 21:22-kor: ennyi idő kellett a csalóknak, íme a Winehouse-csalás is: Amy Winehouse death video scams appear on Facebook

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!