Ami biztos: a fotós Jevgenyij Haldej zászlót kitűző katonájának képe számos orosznak a fasizmus felett aratott győzelmet jelképezi a mai napig.

Szintén biztos: a dagesztáni kormány tavaly februárban kiadott egy közleményt, melyben hírül adták, hogy 94 éves korában elhunyt Abdelhakim Iszmajlov, aki a második világháború utolsó napjaiban elsőként tűzte ki a szovjet zászlót a Reichstagra. A közlemény szerint Iszmajlov 1945 tavaszán, a harcok utolsó napjainak egyikén két katonatársával, a kijevi Alekszej Kovaljovval és a minszki Leonyid Goricsevvel tűzte ki a lobogót, és ezt az ünnepélyes pillanatot rögzítette Jevgenyij Haldej, a TASZSZ fotósa.

A történet azonban tele van kérdőjelekkel

Nem bizonyított, hogy a képen látható zászlókitűzés valóban éles szituációban történt-e, sőt, minden bizonnyal ennek ellenkezője igaz. Azt még a dagesztáni közlemény is elismeri, hogy a szovjet katonák azokban a napokban többször is kitették zászlajukat a Reichstag épületére, miután azt a németek többször lelőtték.

Egy friss elmélet szerint a fotózkodásra napokkal a szovjet bevonulás után került sor, amikor Haldej három katonával felmászott a romos Reichstagra. Egyiknek a kezébe egy óriási zászlót nyomott, majd utasította, hogy merre nézzen, merre forduljon, milyen pózt vegyen fel. A fényképész barátja, Kalman Kaszpijev szerint az óriás lobogót Haldej maga készítette vörös asztalterítőből.

A The Times verziója szerint Iszmajlov ugyan rajta van az ott készült képek egyikén (lásd lent), de nem ő a zászlót tartó férfi. Sőt, segítő szerepére is csupán fél évszázaddal az ostrom után derült fény, amikor a zászlótartó Kovaljov azonosította őt egy 1995-ös dokumentumfilmben.

Az első katona, aki állítólag 1945. április 30-án valójában kitűzte a szovjet zászlót (pontosabban egy vörös rongyot) a Reichstagra, az orosz származású Mihail Minyin volt. Tőle azonban politikai okokból pár évtizedre elorozta e címet Sztálin egy földije, a grúz Meliton Kantarija, akit az orosz Jegorov tizedes segített; a kommunizmus éveiben legtöbbet mesélt verzió szerint ők láthatók Jevgenyij Haldej fényképén.

Mi van a császikkal?

Az ügy érdekessége, hogy későbbiekben elterjedt, hogy a szovjet katona karjáról ki kellett retusálni a több karórát (a második képen látszanak is a császik). Ezt a Times szerint később maga Haldej is elismerte, szakértők mégis úgy tartják, hogy az ismert képről nem csupán a plusz órát tüntették el, hanem valószínűleg több beállított felvételből retusálták össze.

Szóval: félek, ebben az ex-szovjet mi-kutyánk-kölke-rivalizásban nem én fogok rendet tenni. Minden nemzet ünnepli a maga hősét, és ez így van jól. Egy valami azonban ebben a nagy katyvaszban is világosan látszik: a dagesztáni zászlótűző története a leggyengébb teória mind közül, igazából ezt a dagesztáni kormány is csak okos csúsztatásokkal és fenntartásokkal közölte e formában.

Update | A fotózkodás története megjelenik a 44. gyermek című film első jeleneteiben is. A lenti képen épp azt láthatjuk, ahogy a filmben a fotósnak kiválasztják a zászlótartó hősöket.

44. gyermek fotózás
Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!