A britek körében közismert, hogy aki sok sárgarépát eszik, az a sötétben is látni fog. Az összefüggés alapja az lehet, hogy a répa – karotintartalma miatt – fontos a látáshoz, mivel a karotin a látás folyamatában nagy szerepet játszó A-vitamin elővitaminja.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy aki sok répát eszik, az speciális éjjellátó tulajdonságokra tesz szert. Sőt, ahogy arra a Snopes rámutat, egy megadózis bevitele azért sem túl jó ötlet, mert az A-vitamin túladagolása akár mérgező is lehet (a túladagolás egy enyhébb tünete a carotenemia, amikor a bőr besárgul).

répa hatása a látásra

Honnan az éjjellátó mítosz?

A hiedelem keletkezése a második világháború idejére tehető, amikor is a brit királyi légierő új radarrendszert fejlesztett ki. Ezt azonban titokban akarták tartani, és hivatalosan azzal magyarázták a német gépek éjszakai lelövésének javuló eredményességét, hogy pilótáik sok répát esznek.

A dezinformáció szülte szóbeszéd annyira meggyökeresedett, hogy azóta tévhitként tartja magát Nagy-Britanniában. Egy MTI által idézett, 2006-os felmérés alapján a brit felnőttek 89 százalékát hitegették hasonló tévhitekkel gyermekként, és 83 százalékuk tovább is adta ezeket. Az ötös toplistán a fogtündér, a hajgöndörítő kenyérhéj mellett a látásjavító répa is az élmezőnyben szerepel.

Fotó: sxc.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!