1. tévhit: A Titanic volt az első hajó, amely az S.O.S. jelet alkalmazta

A valóságban – csak a The New York Times korabeli számait végiglapozva – vagy féltucatnyi korábbi cikkben találkozunk az S.O.S. használatával, például az Arapahoe gőzös 1909-es balesete kapcsán.

2. tévhit: A Titanicot azért nem szerelték fel megfelelő számú mentőcsónakkal, mert a tervezők hittek a hajó sérthetetlenségében

A csónakok számát akkoriban a Brit Kereskedelmi Kamara elavult, közel húszéves regulája szabályozta. A Titanic maga négyszer nagyobb volt az abban legnagyobbnak jelölt kategória felső határánál. A hajót az elavult szabályzat legmagasabb kategóriájába sorolták, így – az utasok számától függetlenül – tizenhat mentőcsónakot kellett magával vinnie. A hajóépítő társaság ekkor már tudta, hogy a törvény hamarosan megváltozik, ezért a Titanicot már a „mentőcsónakot mindenkinek” elv alapján tervezték meg. Az építtető vállalat azonban úgy döntött, a törvény bevezetése előtt nem tölti fel teljesen a tárolókat.

3. tévhit: Mesés vagyon a hullámsírban

A Titanic tervezői a kor legfényűzőbb hajóját alkották meg, az első osztályon utazóknak kínált luxus szinte elképzelhetetlen volt. A közgondolkodásnak logikusnak tűnt, hogy az ezt megfizetni képes, nagyon gazdag emberek csak mesés vagyonokkal utazhatnak. A 21 ezer tonna rakomány és ember befogadására képes rakodótér valóban jókora értékű árut tartalmazott, de olyasmit, amit kincsnek szokás nevezni – vagyis aranyat, különleges ipari nyersanyagot, luxuscikkeket – nem. Az első osztály utasainak személyes tárgyai között lehetett találni kisebb vagyont érő ékszereket (aranyláncok és gyűrűk, karkötők és medalionok), ezekből néhányat felszínre is hozott a Titanic örökségét feltárni hivatott társaság, de tömeges jelenlétre utaló nyomokat nem találtak.

4. tévhit: A hajóóriás oldalára a következő feliratot festették: NO GOD

A Titanicon nem helyeztek el ilyen feliratot, egyetlen fénykép vagy tényszerű forrás sem említ ilyet. A legenda eredete valószínűleg az a másik történet, miszerint a Titanicnak már az építését is számtalan baljós jel kísérte. Eszerint a belfasti gyárban, ahol összeszerelték, egy munkás észrevette, hogy a hajótörzs száma, vagyis a 3909 04 visszafelé olvasva a NO POPE, vagyis a NINCS PÁPA, NEM KELL PÁPA feliratot adja ki. A mese szerint a katolikus munkások a teljes sztrájkot fontolgatták. Végül megegyeztek és folytatták az építkezést – a hajó viszont elsüllyedt. Valójában a Titanic törzsszáma 131428 volt, már ezzel cáfolható az állítás. Ha hozzávesszük, hogy a kivitelező cég szinte teljes egésze protestáns volt, akiket csöppet sem zavart volna a pápa „trónfosztása”, az elméleti hátteret is kizárhatjuk.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!