Az MTI által idézett Komszomolszkaja Pravda szerint a kutyát kamionosok etetik, családok járnak hozzá, sőt, egy elegáns üzletasszony még egy ólat is csináltatott neki. A közeli vendéglőben a forgalom jelentős részét teszi ki az, amit a magányos ebnek vásárolnak az arra járók.

A környéken több legenda is ismert arról, vajon kit vár az eb. Az egyik szerint autóbalesetben elhunyt gazdáját lesi, a másik tudni véli, hogy a gazdi gombászni ment az erdőbe, és nem került többet elő. A lap mindkét történetnek utánajárt, de a kutya megjelenése körüli években nem volt ott ilyen baleset, eltűnt gombászra meg nem emlékeznek.

Hasonló esetek Oroszországból

Jurij Roszt, a Komszomolszkaja Pravda később országosan ismertté vált tudósítója 1976-ban a moszkvai Vnukovo repülőterén találkozott egy kutyával, amely a kifutópálya mellett élt, és kivétel nélkül minden Il-18-as repülőgépet fogadott, de csakis ezeket a gépeket. A repülőtéri dolgozók szerint a gazdáját nem engedték felszállni vele egy ilyen gépre, és az ember otthagyta kutyáját. A lapban írás jelent meg a hűséges ebről, sokan pénzt küldtek eltartására, de még többen jelentkeztek az örökbefogadására.

Togliattiban emlékművet is állítottak egy négylábúnak, amelyet az emberek Hűségesnek neveztek el. 1995-ben rendezkedett be az autóút mentén, ahol gazdái, egy fiatal pár, halálos balesetet szenvedtek. Sokan próbálták magukhoz venni, de Hűséges mindig visszaszökött az úthoz egészen 2002-ig, amikor elpusztult.

Baja város kutyája, Béla

Magyarországon az 1985 és 1999 között Baja utcáin kóborló Béláról kering rengeteg mendemonda. A leggyakrabban emlegetett verzió szerint a kutyát egy német turista hagyta el a Petőfi-szigeti kempingben 1985 nyarán. Mások úgy vélik, gazdája eltűnt, és Béla egész életében őt kereste.

A Délmagyar.hu szerint a kutya története ennél prózaibb: Bélát és testvérét nyolc-kilenc hónapos korukban tették ki az utcára, mert a két jószág nem ápolt baráti viszonyt a szomszéd macskákkal. Béla testvére hamarosan gazdára talált, a másik ebnek azonban egy gazdi mellett sem volt maradása. Így lett Béla mindenkié, Baja város lakóié.

A helyi legendárium szerint jó eséllyel tudni lehetett, hol tartózkodik éppen Béla. Menetrendszerű útvonalából nem maradhatott ki a posta helyi épülete, ebédidőben az éttermek és áruházak előtt várakozott, és néha kilátogatott a húsgyárhoz is.

Hacsikóból film is lett

A legismertebb hasonló történet Japánban esett meg. Hacsiko – miután professzor gazdája meghalt – tíz éven át várta minden délután egy vasútállomáson a férfit. Miután 1935-ben kimúlt, a pályaudvaron szentélyt építettek neki.

Egészen 2011-ig az élt a köztudatban, hogy csirkecsont végzett vele. Idén márciusban azonban – mint arról az MTI is beszámolt – a Tokió Egyetem halottkémnek felcsapott állatorvosai azonban rácáfoltak erre. Hacsiko gyomrában ugyan találtak négy csirkecsontot is, ám azok nem sértették meg a kutya emésztőrendszerét. A halál okaként szervei rákbetegségről árulkodnak.

A kutya amúgy halhatatlanná vált Japánban gyerekkönyvek révén, és két mozifilm is készült életéről: egy japán és annak 2009-es amerikai változata, melyben a férfi főszereplő Richard Gere.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!