Ez a szöveg terjedt 2011-ben a Facebookon, és azóta is folyamatosan meg-megosztják:

“Terjesszétek az autós barátaitoknak!

A múlt héten a közeli Auchan-ban parkoltam. Amikor kihajtottam, észrevettem egy papírt a hátsó szélvédõn. Amikor leszedtem (addigra már haza értem), láttam, hogy az egy benzin blokk volt. Szerencsémre egy barátom már mondta, hogy ne álljak meg (emiatt), mert hogy valaki várhatja, hogy kiszálljak az autómból.

Ez a nõkre és a férfiakra is érvényes. Strasbourg és kelet után, ez a technika már egész Franciaországban elterjedt. Figyeljünk a hátsó szélvédõre tapasztott papírokra! Gépjármûrablások új módszerével állunk szemben! (Ez nem vicc!) Sétálsz a parkolóban, nyitod a kocsidat és beszállsz. Indítasz, rükvercbe teszed a kocsit. Amikor a visszapillantóban hátra nézel, a hátsó szélvédo közepén észreveszel egy papírcetlit. Megállsz, kiszállsz az autóból és ekkor bukkan fel a tolvaj a semmibõl. Beszáll az autódba és elhajt. Nagy sebességgel, gyakorlatilag majdnem rajtad keresztül.

Fogadni mernék, hogy a hölgyek a retikülje a kocsiban marad. Így az autótolvajnak az autódon kívül már a címed, a pénzed és a kulcsaid is meg vannak! Házad és személyed nem titok többé! Nagyon jól szervezettek, már több autós járt így pórul!

Amennyiben papírcetlit látsz a hátsó szélvédõdre tapadva, zárd be az ajtókat, indíts és menj el onnan! A papírt majd késõbb leszeded. Talán nem árt értesíteni errõl a családot, barátaidat, különösen a hölgyeket! Egy retikülben sok fontos irat van. Biztos nem akarod, hogy mindez rossz kezekbe kerüljön!”

– áll a figyelmeztető levélben, amely valóságtartalmának a hvg.hu járt utána.

A rendőrség nem hallott ilyen ügyről

A lapnak az ORFK elmondta: Magyarországon még nem tettek ilyen ügyekről bejelentést. A városi legendákkal foglalkozó Snopes.com szerint a figyelmeztetés 2004 óta járja Amerikát. Szerintük nem elképzelhetetlen, hogy egy-egy ilyen lopás tényleg megtörtént, de ily módon elkövetett bűncselekmények hullámáról biztosan nem lehet beszélni, annak ugyanis nyoma lenne a hírekben.

A szóbeszéd amerikai terjedéséhez hozzájárulhatott az is, hogy nem egyszer hivatalos személyek is továbbították a levelet, annak alján hivatalos névjegyükkel. Ez alapján a levelet megkapók azt gondolhatták, hogy létező veszélyről van szó (hasonló történt már idehaza is).

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!