Aprólékosan kidolgozott mítosz és karakterek, csavaros sztori, világhíres magyar mondatok – aki látta, nem felejti az 1996-os Oscar-gálán legjobb eredeti forgatókönyv címmel díjazott filmet.

De nem csak a forgatókönyv volt nagyon kitalálva, hanem – mint az különböző trivia-listákból és dvd-extrákból kiderül – a köré épített legendárium is. Nem egy Blair Whitch Project, de nagyon profi. Nézzük.

A Keyser Söze-legenda

Keyser Söze

“- Ki az a Keyser Söze?
– Állítólag török. Viszont az apja német volt. Senki se hisz a létezésében. Senki se ismeri, soha senki se látta. Eszerint bárki dolgozhatott neki. Nem lehetett tudni. Ebben állt az ereje. Az ördög legnagyobb trükkje az volt… …hogy elhitette a világgal: nem létezik.

Van egy történet, amit hallottam. Törökországban történt. Néhány magyar saját maffiát akart. Rájöttek, a hatalomhoz… …nem fegyver kell, vagy pénz vagy tömeg. Csak erős akarat, hogy azt tedd, amit más nem merne. Meg is erősödtek. És Soze ellen fordultak. Akkor még nem volt nagy. Csak piti drogdíler. Egy nap betörtek a házába… …hogy megdolgozzák. Csak a feleségét és a gyerekeit találták ott. Soze hazamegy… …a nőt megerőszakolták, a gyerekek sírnak. A magyarok tudták, hogy Soze kemény ember. Így tudatták vele, nem tréfálnak. Elhódítják a területét, az üzleti kapcsolatait. Soze látta a döbbenetet a családtagjai arcán. Aztán megmutatta az ellenfeleinek, mi az az akarat. Megmutatta, inkább látja holtan a családját… … mintsem így éljen tovább. Az utolsó magyart elengedte. Eltemette a családtagjait, azután a banda nyomába eredt. Megölte a gyerekeiket, a feleségüket. A szüleiket és azok barátait. Felégette az otthonaikat… …az üzleteiket. Megölte az adósait. És hipp-hopp… …felszívódott. Senki se látta őt azóta. Mitikus alak lett. A bűnözők vele riogatják a gyerekeiket. “Ha befújod a papát, Keyser Soze elintéz.” És senki se hisz benne.

– Maga hisz benne, Verbal?
– Keaton azt mondogatta: ‘Nem hiszek Istenben, de félek tőle.’ Én hiszek Istenben. És csak egy valamitől félek: Keyser Sozétól.

(Forrás, ugyanez mozgóképben)

Who Is Keyser Soze?

Verbal tells how Keyser Soze came to power.

Az inspiráció

Keyser Söze alakját állítólag az a John Emil List inspirálta, aki 1971-ben megölte anyját, feleségét és három gyerekét, majd 18 évre eltűnt. Az ügyet végül egy bűnügyi szobrász oldotta meg, aki egy profilalkotóval közösen, egy fénykép alapján elkészítette a férfi mellszobrát. Amikor az újra családot alapító Listet 1989-ben elfogták, a hasonlóság a mellszoborhoz kísérteties volt – írt az esetről a Filmvilág.

Megpróbáltam hasonló sztorikat felkutatni különböző mondavilágokból, de még néprajzosok segítségével sem sikerült. Zádori Zsolti kollégám szerint leginkább a japán történetekre hajaz Söze bosszúja (lásd az első kommentet), ha valakinek más ötletei is lennének, jelezze.

A név eredete

Christopher McQuarrie forgatókönyvíró eredetileg egykori főnöke, Keyser Sume után szerette volna elnevezni misztikus főhősét, ám amikor az ügyvéd megtudta, hogy a karakter lemészárolja a családját, ehhez nem járult hozzá. Így lett a szereplő neve állítólag Keyser Söze, a török söze (túl sokat beszél) és a német Kaiser (császár) szó után.

A Sátán legnagyobb trükkje

The greatest trick the devil ever pulled on man was to convince him that he didn’t exist” – hangzik a film egyik legtöbbet idézett mondata, melynek eredetije Charles Baudelaire “The Generous Gambler” című, 1864-es művéből származik.

Franciául és angol fordításban így szól:

“Mes chers freres, n’oubliez jamais, quand vous entendrez vanter le progres des lumieres, que la plus belle des ruses du diable est de vous persuader qu’il n’existe pas!”

“My dear brethren, do not ever forget, when you hear the progress of lights praised, that the loveliest trick of the Devil is to persuade you that he does not exist!”

A készítők mindenesetre azt állítják, nem tudtak a Baudelaire-mondatról.

Az ördög megszemélyesítői

A rejtélyes és bújkáló főszereplőt többen jelenítették meg. A spoilerezést kerülve mondjuk úgy, hogy Szereplő 1 és Szereplő 2 a filmből, ezen felül Brian Singer producer (az ő lába volt Söze lába az egyik jelenetben), John Ottman vágó és Ken Kokin producer (ők a kezüket adták kölcsön), illetve a flashback jelenetben látható hosszú hajú férfiként Scott B. Morgan.

A rendkívül jól felépített filmes legendárium szerint egyébként Szereplő 1 egészen a film bemutatójáig azt hitte, hogy ő Keyser Söze, és csak a vetítőteremben derült ki számára, hogy Szereplő 2 volt az. Jó sztori!

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!