A botrány nem közvetlenül a kombinált vakcina 1988-as bevezetése után pattant ki, olvasható a Pánikológia című könyvben, hanem tíz évvel később, amikor a londoni Royal Free Hospital egyik orvosa publikált egy tanulmányt, amelyben az oltóanyagot az autizmushoz és bizonyos emésztőrendszeri megbetegedésekhez kapcsolta.

Andrew Wakefield tizenkét gyermek vizsgálatára alapuló kutatása eredményeire bizonyítékokat nem mutatott, egyszerűen megállapította: „A rendellenesség kialakulását a szülők a kanyaró, mumpsz és rubeóla elleni védőoltással hozták összefüggésbe.” Az orvos ezek után azt javasolta a szülőknek, hogy a tripla védőoltás helyett három különálló vakcinát adassanak be a gyermekeiknek.

A hírt azonnal felkapta a sajtó. A rémisztgető kampány következménye az lett, hogy a kanyaró elleni védettség szintje esni kezdett. Az aggódó szülők a különálló oltóanyagokat, illetve a kizárólag a kanyaró elleni védőoltást keresték. A különálló vakcinák készletei azonban rövid idő alatt kifogytak, és ennek köszönhetően 1998-ban a kétévesek lefedettsége egy év alatt 91%-ról 88%-ra csökkent, majd a tendencia folytatódott.

Azóta több nagy tanulmány arról számolt be, hogy a Wakefield által feltételezett összefüggés nem létezik. Az orvosi kutatások értékelésével foglalkozó Cochrane Library nemzetközi csapata 31 tanulmányt vizsgált felül, amelyek mindegyike több száz, sőt egy esetben félmillió alannyal dolgozott. E vizsgálat messze nem kapott akkora médiafigyelmet, mint Wakefield 12 gyermekkel foglalkozó tanulmánya. Akit közben egyébként azzal is megvádoltak, hogy 55 ezer fontot fogadott el azoknak a családoknak a jogi képviselőitől, akik elvitték hozzá a gyermekeiket.

A félelem okai: ismeretlen terep

Az autizmussal diagnosztizált betegek száma az Egyesült Államokban az 1970-es, Nagy-Britanniában pedig az 1980-as években kezdett emelkedni, ami nagyjából egybeesik az MMR-vakcina bevezetésével a két országban. Az autisták száma ötévente megduplázódott, részben a jobb diagnosztikai módszerek és a betegség tágabb értelmezése, részben pedig azonosítatlan tényezők miatt. Az emberek – érthető módon – szerettek volna olyan kapcsot találni, ami révén valami konkrétan felelőssé tehető a betegség kialakulásáért.

Másrészről a vakcinák szennyező anyagokat juttatnak a szervezetbe, és így erős ellenérzéseket válthatnak ki. Az ősi félelmet az oltásoktól modern aggodalmak bonyolítják tovább, amelyek minden egyes újonnan felfedezett vakcinával ismét a felszínre kerülnek. Mivel ma már semmi nem emlékeztet bennünket arra, hogy pontosan mi ellen is kapjuk a vakcinákat, megengedhetjük magunknak azt a luxust, hogy az oltóanyagok mellékhatásain töprengjünk. A kombinált oltások kevesebb injekciót jelentenek, azonban az emberek attól tartanak, hogy ezek a „vegyi koktélok” túlterhelik az immunrendszert – mutatnak rá a Pánikológia című könyv szerzői.

Megszűnő védelem

Az MMR-ellenes kampány azt eredményezte, hogy azokhoz, akik tudatlanságból vagy lustaságból eleve nem oltatták be gyermekeiket, csatlakoztak az „aktív ellenállók” sorai. Ennek hatására a kanyarós megbetegedések száma erősen megugrott. Az európai régióban 2005 és 2008 között 25 halálos kanyaróeset fordult elő. De a WHO szerint a tényleges helyzet lényegesen rosszabb lehet, mert a kanyaró miatti halálos esetek okát sokszor tüdőgyulladásként vagy agyvelőgyulladásként tüntetik fel a statisztikákban.

Update 2011 | A British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóirat 2011-es cikke szerint Wakefield nem pusztán hibázott, hanem szándékosan meghamisította az adatokat tanulmányához. Az elemzés szerzője orvosi, kórházi feljegyzések és szülői interjúk segítségével mutatta ki, hogy Wakefield – miközben tanulmányában 12 gyerek adatairól beszél – legalább 13 gyereket vizsgált, akik közül legalább öten már a vakcinálás előtt autizmusra utaló tüneteket mutattak. Andrew Wakefield – aki 2004 óta az Egyesült Államokban praktizál – a CNN hírtévének adott nyilatkozatában tagadta az ellene felhozott vádakat. (MTI)

Update 2018 | Wakefield tanulmányának 20. évfordulójára az Index cikket készített a hírhedt orvosról. Ebben arról is szó esik, hogyan folytatódott Wakefield karrierje a lebukása után. Az orvos 2005-ben Amerikába költözött, ahol könyveivel és előadásaival az oltásellenes mozgalom egyik kulcsfigurája lett. 2016-ban még egy filmet is forgatott a sztorijáról – a saját főszereplésével és rendezésében.

A fenti cikk – amely a Pánikológia című könyv egy fejezetének szerkesztett kivonata – a kiadó engedélyével készült.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!