Orgia a gáztartályban

Orgiába fulladt állítólag Izlandon egy múlt századeleji halálváró parti, az esetről Arnaldur Indridason krimiszerzőt kérdeztem. Ezzel szinte egyidőben Landgraf Ildikó írt cikket az 1910-es magyar világvége-várásról.

A mondat, ami megrengette Európát

“Aki késlekedik, azt megbünteti az élet” – mondta állítólag Mihael Gorbacsov 89 októberében Kelet-Berlinben, amiről mindenki tudni vélte, hogy ezzel Honeckernek üzent. És Honecker ment is, még abban a hónapban. De mondta-e egyáltalán ezt Gorbacsov?

A Cion bölcseinek jegyzőkönyvei

A zsidó összeesküvés teóriájának ősforrásaként ismert Cion bölcseinek jegyzőkönyvei az orosz politikai rendőrség munkája. Az összeállítók célja az volt, hogy alátámasszák a cári kormányzat zsidóellenes politikáját, és felerősítsék az antiszemitizmust. Egy pusztító teória rövid története két igen alapos forrás összegyúrásából.

Szóbeszédmarketing

Márciusban kaptam egy-két jó szóbeszédmarketinges könyvet, abból készült ez és ez a bejegyzés.

Helyesen használjuk-e a kokárdát?

A magyar kokárda piros-fehér-zöld színű, tehát helyesen kívülre kerül a zöld – terjedt a nemzeti ünnep környékén a közösségi oldalakon. Megkérdeztem a kort ismerő történészt.

Sorozatbetörő a Beszélőben

Áprilisban (és most is) egy önpromó erejéig megengedtem magamnak egy kis offot. Annyira persze nem is volt off, hiszen a Beszélőben megjelent novellámba egy-két Urbanlegends-en megjelent sztorit is becsempésztem.

Hatos… faszt, kilences

A legendás lottóhúzásról mindenki hallott, nagyon sokan vallják is, hogy saját szemükkel látták. A történetnek évek óta keresem a nyomát, májusban összeírtam, mennyit sikerült megfogni belőle.

A varsói gyors mint orákulum?

A magyar-lengyel politikai hasonlítgatás kedvelt publicisztikai, elemzői fordulat. Utólag sok párhuzamot lehet találni, de ugyanígy jelentős különbségeket is. Jóslásra éppen utóbbi miatt nem ajánlott, a kifejezés mégis rendre felbukkan ilyen kontextusban is.

Egy drámai adásszünet igaz története

Kutatás a világháború miatt félbeszakított, s csak hét évvel később leadott Mickey egér rajzfilm drámai meséje után.

Beethoven és a 74 perces cédék

A cédék hosszát valóban úgy határozták meg, hogy elférjen rajtuk Beethoven 9. szimfóniája?

Szólt-e Kossuth rádió a káposztából?

Káposzták, melyekből gyönyörűen szólt a Játék és muzsika tíz percben. Fogtömések, melyek mellett nem volt szükség Sokolra sem. A legenda szerint a nagy adótornyok közelében bármi képes volt megszólaltatni a rádióadásokat. Mit mondanak erre a szakemberek?

Gyűjtöttünk-e pénzt Isaura felszabadítására?

“Egy olyan országban, ahol pénzt gyűjtöttek Isaura felszabadítására, bármi megtörténhet” – szól a sokat emlegetett közokosság. De vajon mi igaz e híres-hírhedt gyűjtésből? Olvasói megrendelésre fogtam bele, jó téma is volt, nagyon kevés kézzel fogható bizonyítékkal.

A csúnyán megviccelt, részeg bicajos esete

Egy vándoranekdotából városi legendává mutálódó sztori a kis híján elütött, részeg biciklisről, akit autósok bosszúból áthurcolnak a fél országon.

Huj-huj hajrá

Az ősmagyar szurkolói rigmust szovjet kérésre szorították ki a magyar lelátókról, mert a huj szó az orosz argóban férfi nemi szervet jelent. Megpróbáltam kideríteni, mi ebből az igazság. A legendaoszlatás kapcsán pár, Aranycsapattal kapcsolatos mellékanyag született.

Árulták-e a testüket a gyesen lévő anyukák a presszókban?

A frissen megjelent Kádár leányai című könyv apropóján foglalkoztam a Falfúró című filmben ábrázolt szóbeszéddel a kuplerájt üzemeltető lakótelepi anyukákkal.

Járt-e Rejtő Jenő légiósként Afrikában?

Rejtő páros bejegyzéssel zárult az év, Thuróczy Gergellyel azt néztük meg, Rejtő valóban fizetett-e kéziratokkal majd azt, légiósként járhatott-e Afrikában.

És még ennél is több érdekes témával találkozhattatok a Facebook-rajongói oldalon, akinek még nincs meg, vegye fel!

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!