“Annak idején Einstein úgymond turnézott, vagyis előadás körutat tett Észak-Amerikában. Estéről estére ugyanazokat mondta el mindig. Volt neki egy sofőrje, akivel Albert papa jó barátságba került, sőt még fizikailag is hasonlítottak. A sofőr minden előadáson jelen volt és már kívülről fújta az egészet. Egy nap a sofőr megjegyezte, hogy akár ő is meg tudná tartani az előadást, hiszen már annyiszor hallotta. Einstein – akinek közismerten remek humora volt – erre belement a cserébe.

Megérkeztek az egyik helyszínre, ahol a hallgatók nem ismerték fel őket. A jenkik IQ-jára vall, hogy nem vették észre, hogy ki kicsoda. Na mindegy. A sofőr a legnagyobb természeteséggel mondja a mondókáját, képleteket rajzol a táblára és magyaráz. Egyszercsak az egyik hallgató kérdést intézett a “professzorhoz”… méghozzá valami igen bonyolult időfizikai okfejtésre lett volna kíváncsi, amire a sofőr nem tudott válaszolni. Néhány percig zavarodottan állt, majd egy huszáros vágással ilyet szól:

– Kérem uram, ez a kérdés annyira bagatel, hogy még a sofőröm is tudja rá a választ…”

A Snopes szerkesztője nem hisz abban, hogy a fenti történet valóban megesett volna Einsteinnel. Az ugyanis régóta a zsidó folklór része; az eredetiben a rabbit inasa helyettesíti. A szerepcserés anekdota viccként is ismert, egy magyar változatát itt olvashatjátok:

“Áron, a kocsis felvesz a kocsijára egy rabbit. Útközben beszédbe elegyednek, és a rabbi végig azt mondogatja, milyen nehéz is az ő hivatása. A kocsis azt javasolja, hogy cseréljenek egy rövid időre. A rabbinak tetszik az ötlet, végül is kocsisnak lenni könnyebb. Csak azon gondolkozik, jó lesz-e a kocsis rabbinak. Ahogy beérnek egy faluba, két diák megszólítja a rabbiruhába öltözött kocsist, hogy ugye így meg úgy kell értelmezni a Szentírást. Áron fitymálóan nézi őket: – Ezt nálunk egy közönséges kocsis is kívülről fújja! Hé, Jankele, állítsd meg a lovakat és magyarázd el ennek a két semmirekellőnek!”

Visszatérve Einsteinre

Az anekdotabeli tudós ember szerepére a híres fizikusnál keresve se lehetett volna rosszabb aktort találni, Einstein őrült/szórakozott zseni karakterét messziről felismerte mindenki. Valószínűleg ezen ellentmondás feloldására került a magyar verzióba a “A jenkik IQ-jára vall, hogy nem vették észre, hogy ki kicsoda” mondat is. De mindenki megnyugodhat, ha könyveit nem is olvasta mindenki, Amerikában is ismerték őt.

Végezetül a Snopes egy hasonló csereberés sztorit is idéz, aminek természetesen szintén megvan a magyar verziója:

“Egyszer amikor a Pápa Budapesten járt, megkérdezte a sofőrtől:
– Fiam megengednéd, hogy vezessek? Mert otthon soha nem engednek.
A sofőr gondolkodik: elveszíthetem az állásomat, börtönbe kerülhetek, de a Pápa elég nagy ember, csak nem lesz semmi baj.
– Igen szentatyám, de csak lassan – mondja a sofőr
Beszállnak az autóba a sofőr hátra, a Pápa előre.
A sofőr tölt magának egy italt, amikor azt veszi észre, hogy 160-nal repesztenek az Andrássyn.
Azt mondja a sofőr:
– Lassabban szentatyám, baj lesz!
De nem lassít. Megállítja őket a rendőr, benéz a kocsiba, visszaszalad a járőrkocsihoz és azt mondja a rádióba:
– 311-es járőr jelenti: Megállítottam az Andrássyn egy kocsit, ami 120-szal repesztett!
– Fogja meg, 311-es!
– Nem lehet. Nagy ember. Baj lesz.
– A polgármester?
– Nem, még nagyobb!
– A köztársasági elnök?
– Nem, szerintem az Isten!
– Mi van, 311-es, beszívott?
– Nem, a hapsi hátul iszik és a Pápa a sofőrje…”

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!