“Nehéz kimutatni, mikor manipulálják a vállalati mérleget – magyarázza David Larcker professzor, a Stanford Graduate Business School kutatója, a tanulmány társszerzője az MTI híradása szerint. – Ezért olyan modellt dolgoztunk ki, amely jelzi annak valószínűségét, hogy a mérlegeket bemutató szövegben valami nem stimmel”. A két szerző közel 27 ezer, 2003 és 2007 között lezajlott telekonferencia jegyzőkönyvét vizsgálta át, hogy kimutassa, mikor használnak a vezetők olyan nyelvi fordulatokat és sablonokat, amelyek gyaníthatóan különböző manipulációk elfedésére szolgálnak.

Larcker professzor szerint mindig óvatosságra int, ha a vállalati vezető konkrét esetek vagy számok helyett általánosságokat használ, például olyan kifejezéseket alkalmaz, hogy “köztudott”. A félrevezető prezentációk előadói emellett nem szeretnek első számban beszélni, inkább általánosságban fogalmaznak vagy a többes szám első személyét használják: a mi szó ugyanis személytelenebb.

Kettős beszédet jelezhetnek az olyan szélsőségesen pozitív érzelmeket tükröző kifejezések is, mint például a “rendkívüli”, “csodálatos”, “mesés” és hasonlók. Feltevésük igazolására a szerzők egészen 2009-ig összehasonlították az elnökök és vezérigazgatók éves mérlegprezentációit a következő évi mérlegekben megjelenő kiigazításokkal. “A nagy kiigazítások esetében ezek a vezetők bizonyosan tudták, hogy mi a tényleges helyzet, tehát hazudtak” – állítja Larcker.

Példaként említi a Lehman Brothers pénzügyi igazgatónőjét, Erin Callant, aki a cég eredményeit bemutató 2008-as beszédében nem kevesebb mint 14 alkalommal használta a “nagyszerű”, 24-szer az “erős” és a 14-szer a “hihetetlen” jelzőket – alig néhány hónappal a cég összeomlása előtt. Mások jól emlékeznek az Enron energiaipari konglomerátum vezetőinek a 2001 évi csőd előtt használt sikerszövegeire. Közvetlenül a csoport bukását megelőzően Kenneth Nay elnök-vezérigazgató arról biztosította az alkalmazottakat, hogy “a cég szíve rendkívül aktív”, és a vállalat “komoly versenyelőnyre tett szert”. Nay ellen később csalás címén emeltek vádat, amelyet ő visszautasított.

Kutatásaik alapján Larcker és Zakolyukina kidolgoztak a számítógépes modellt, mely képes jelezni a gyanús prezentációkat. Larckerék azonban már kritikát is kapták: állítólag volt olyan, aki “megköszönte”, hogy valaki végre megmutatta a vezérigazgatóknak, hogyan hazudjanak jól.

Egy másik – statisztikai – módszer a mérlegcsalások felderítésére egy korábbi bejegyzésben.

Study: Telltale Signs that a CEO Is Lying
How Can You Tell When A CEO Is Lying?
Earnings call
Detecting Deceptive Discussions in Conference Calls (a teljes tanulmány)

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!