A Chaplin-hasonmásversenyek népszerű közösségi események voltak 1915 tájékán az Egyesült Államokban – olvasható a Snopes-on. E versenyeken valójában nem Chaplin-kinézetű embereket kerestek, hanem olyanokat, akik a színész által megformált csavargó figurát a legjobban tudták utánozni.

A legenda egyik változata szerint Chaplin Monte-Carlóban, a másik szerint valahol Svájcban bukott el egy ilyen versenyt. Ezek az európai helyszínes szóbeszédek nincsenek bizonyítva, de a legendavadász oldal szerint a színész egy San Franciscó-i megméretésen valóban kikapott, sőt, még a döntőbe sem jutott.

A történet megjelenik Károlyi Mihály Hit, illúziók nélkül című könyvében is. Eszerint amikor Károlyi a húszas évek végén Amerikában járt, többször is találkozott Chaplinnel. Beszélgettek többek között a hangosfilm előretöréséről, más sztárokról és a film politikai propagandában való használatáról is.

Egyszer elmesélte, hogy a San Franciscó-i színház valamikor díjat tűzött ki Charlie Chaplin legjobb utánzója számára. – Természetesen én is részt vettem a vetélkedésben – mondta. – Lehetett ott vagy ötven Charlie, keménykalappal és csónakszerű cipőben, de engem nagy csalódás ért: csak a hetedik díjat kaptam meg. Hat jobb Charlie volt ott, mint én magam!

– írja Károlyi.

Egy másik eset, ahol viszont az imitátor bukott el

1931-ben, a Nagyvárosi fények című filmje elkészülte után Chaplin 18 hónapos világturnéra indult. A színész már igazi sztár volt, és hatalmas tömegek fogadták mindenhol. Március 18-ai bécsi látogatása alkalmával egy – az MTI korabeli híradása szerint – Schwefel János nevű, állásnélküli artista mindent megpróbált, hogy a közelébe kerüljön.

“Majdnem élethű Chaplin-maszkot” öltött, és elindult a bécsi belvárosban. “A járókelők közül sokan az igazi Chaplinnek tartották. Schwefel az Imperial szállóba ment /itt lakott Chaplin bécsi látogatása alatt/, de ott az első emeleten feltartóztatták. Először azt mondta, hogy Chaplin testvére; nem hitték el neki és kiutasitották a szállodából. A rendőrségen azt vallotta, hogy csupán az igazi Chaplin figyelmét akarta magára vonni. Schwefel, mint Chaplin-imitator, Prágában többször fellépett”

És a végére egy magyar érdekeltség: ugyan az Abend arról értesül, hogy Charlie Chaplin a fent említett körútja alkalmával Bécsből Budapestre megy, az osztrák fővárosból mégis Velence felé vette útját. A Neue Freie Presse szerint azért, mert “a hollywoodi éghajlathoz lévén hozzászokva, nehezen viselte a bécsi időjárást és félt ennek esetleges következményeitől is. Ezért elmaradt budapesti útja is.”

– Egy másik hasonmásverseny beszámolója: Chaplin look-alike contest is held in Seattle on April 22, 1916.
Charlie Chaplin ereiben roma vér csorgott?
HOTEL IMPERIAL, VIENNA: Historic essay, facts & anecdotes (English)

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!