Így néz ki a híres tévés legenda a Népszabadság egy cikkében:

A BBC-n éppen szintén egy Disney-rajzfilm ment (Touchdown Mickey), amikor II. világháború kitörése miatt megszakították az adást, hogy tudósítsanak az összecsapásokról. De amikor 1945-ben véget értek a harcok, akkor onnan folytatták a rajzfilmet, ahol megszakították.”

Touchdown Mickey (Gala Premiere) legenda

A történet igaz, csak nem ebben a drámai formában

Sőt, annyi a különbség az eredeti verzióhoz képest, hogy akár azt is írhatnám, a történet nem igaz, de történt valami hasonló. De hogy pontosan mi, azt még azoknak sem sikerült kideríteniük, akik nagyon mélyre ástak a témában.

Ami biztos: nem azért szakították félbe az adást, hogy az összecsapásokról tudósítsanak, hanem egyszerűen megszűnt a BBC, hét hosszú évre. A Transdiffusion alapos nyomozásából megtudhatjuk, hogy az 1939. szeptember 1-én vetített rajzfilm valójában nem a Touchdown Mickey volt, hanem Gala Premiere. És bár valóban ezzel a műsorszámmal kezdtek 1946. június 6-án, az újraindítás napján is, de nem onnantól adták, ahol állítólag 1939-ben abbahagyták, hanem az elejétől.

Ráadásul, mint írják az oldal szerkesztői, 1939-ben nem a rajzfilmet szakították félbe, ami valószínűleg pánikot váltott volna ki a lakosság körében, hanem az adást, a film végeztével, pontban délben. A félbeszakított rajzfilm mítosza valószínűleg az esetről beszámoló, később készült dokumentumfilmekből ered. Ezen adások szerkesztői ugyanis dokujaikban rekonstruálták, hogyan érhetett véget a műsor az ominózus napon, és ezen, illusztrációnak szánt képsorok vésődtek be az emberek agyába.

DE. Kicsivel cikkük első verziójának megírása után az oldal szerkesztői újabb forráshoz jutottak. A BBC mikrofilm archívumából származó műsornapló szerint 1939-ben ugyan valóban a Mickey’s Galát vetítették utoljára, de nem hogy nem szakították félbe délben, hanem csak 12:05-kor kezdték. A rajzfilm végigment, sőt, még utána sem kapcsolták le az adást, egészen 12:35-ig. Megrázó búcsúbeszédet – bár a legendába ezt is beleszőtték – senki nem mondott.

És ha már Walt Disney, ne feledkezzünk meg a mi legendás és szomorú műsormegszakításunkról sem. Itt megnézheted, hogyan emlékeznek rá a szemtanúk.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!