Az oberhauseni akváriumban lakó Paul polip elé minden német meccs előtt két urnát tettek, egyet a németek, egyet az adott rivális zászlójába burkolva. Amelyik urnát a polip kiválasztja, az a csapat lesz a győztes – szólt a szabály, és a németek izgultak is heteken át. A polip pedig folyamatosan hozta az eredményeket: mind a hat német meccs végkimenetelét helyesen “megjósolta”, köztük a ma esti és a Szerbia elleni vesztes meccset is.

A történelmi ismétlődésekre építő, a jobboldali képen látható szivárványelmélet szerint az 1954 óta megrendezett focivébék győztesei párokat alkotnak, s ez alapján egy szivárvány rajzolható fel. Ez a minta akkor folytatódott volna, ha Dél-Afrikában Joachim Löw együttese diadalmaskodott volna – ez azonban ma elbukott.

A jóslásokra vonatkozó alapszabály – a beteljesült jóslatokra sokáig emlékezünk, a sikerteleneket gyorsan elfelejtjük – alapján megjósolom: Paulra sikere miatt sokáig emlékeznek majd, még ha meg is eszik odahaza, a szivárnyelmélet viszont napokon belül feledésbe merül.

Soothsayer octopus: Spain to beat Germany in World Cup semifinal

Illusztráció: Google Doodle | 14/07/17

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!