“Jómagam is hallottam róla, időről időre felröppen ez a rémhír. Holott semmiféle alapja nincs” –  nyilatkozta a viperás rémhír kapcsán a Vas Népének Márkus Ferenc, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója, hozzátéve: nem élt, nem él vipera az Őrségben és nincs is szándékuk ide telepíteni a hüllőket.

A lap azon kérdésére, mi lehetett a szóbeszéd alapja, Márkus elmondta: Gödörházán a harangláb és a temető közötti terület karbantartásán dolgoztak a télen, és a munka kora tavasszal is folytatódott. Szerinte ezt a védelmi, rétgondozási tevékenységet gondolhatták néhányan viperatelepítési előkészületnek.

Viperák az égből

A rémhír nem újkeletű. Mint arról már a Legendavadászatban is olvashattatok: a híresztelések szerint 2002-ben a nemzeti park szakemberei repülőről dobáltak viperákat az erdőbe. A hírről akkor is hamar kiderült, hogy alaptalan rágalom, sőt lobbista rágalom, amelynek célja a nem helybeli gombászok elriasztása volt. A rémhír hosszú ideig tartotta magát, így végül több tíz tonna gomba maradt leszedetlenül az Őrségben.

Rendszeres helikopteres viperaledobálásról beszéltek 2002-ben Zemplénben is. A vádakat ott Firmánszky Gábor, a Zempléni Tájvédelmi Körzet vezetője cáfolta. Az őrségi nemzeti park igazgatója szerint a természetvédőknek valóban fontos a kihalt fajok visszatelepítése, de nem ezzel a módszerrel, amit a hüllők egyébként nem élnének túl.

Máshol is mesélik

A mérges kígyók repülőről való kiszórása nem magyar eredetű legenda, változatait a világ számos országában ismerik. A ’90-es évek elejéről összeszedett amerikai példák többnyire bizonyos állatfajok dominanciájának visszaszorításával indokolják a különös beavatkozást.

Európában ennél jóval korábban feltűntek a viperás legendák, de az egész nemzetet félelemben tartó híreszteléssé csak a ’80-as években nőtte ki magát. A jelenségről a legrészletesebb elemzést Véronique Campion-Vincent készítette, aki szerint a vipera a legtöbb ember szemében szimbolikus állat, a gonosz megtestesítője.

„Mert ímé, én vipera-kígyókat bocsátok reátok, a melyek ellen nincsen varázslás, és megmarnak titeket, azt mondja az Úr!” – olvasható például Jeremiás könyvének 8. fejezetében.

(Még mielőtt egy éles szemű környezetbarát kiszúrná, hogy a képen nem az Őrség és nem viperák láthatók, jelzem: a kép illusztráció. A címlapfotót pedig a pexels.com-ról szedtem.)

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!