“Bárhol vagy 2009 augusztus 27-én éjfélkor, 0 óra 30-kor pillants fel az égre. Két holdat fogsz látni. A Mars fog a legszebben fényleni, és olyan lesz mint a telehold. A Mars 34,65 millió mérföldre lesz a Földtől. Ilyen esemény legközelebb 2287-ben lesz. Add tovább ezt az infót, mert ma élő ember ilyet nem láthat még egyszer.” – terjed a hamis figyelmeztetés évek óta, mindig az adott évre aktualizálva.

A tengerentúlon most erre is rátöltöttek, és nem két holdat, hanem mindjárt két napot ígérnek. Ezt majd állítólag egy Aderoid nevű csillagnak köszönhetjük, amely június 21-én, 12:30 órakor lesz a legközelebb (34,56 millió mérföldnyire) a Földhöz. Ekkor érdemes majd jól figyelni, mert ilyesmire legközelebb 2287-ben lesz példa – ígéri a levél, melynek magyar változatával még nem találkoztam, de a “bennfenntes infó” minden bizonnyal ide is eljut majd. Ha nem idén, majd a jövő nyáron.

A Snopes szerint a levél kamu, és a minden évben felbukkanó marsos körlevélre épül. A szöveg mellé csatolt illusztráció nem valós fotó, a NASA adatbázisában nincs Aderoid nevű objektum, egy ekkora csillag nem csupán egy adott nap adott percében lenne látható, hanem hosszú-hosszú időn át. Ez azonban már nem nekünk szólna, mert ha olyan közel jönne a Földhöz, mint azt a levél ígéri, elpusztulna itt minden – írja a legendavadász oldal.

Egy “három napos” legenda a történelemből 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!