Az alábbi állítást a fashion.hu-n lőttem:

“Alapul véve azt, hogy a nők nagy része élete folyamán akaratlanul is több mint két kiló rúzst nyel le, mindenféleképpen olyan rúzst keressünk, amely növényi alapanyagokból készült, nem pedig szintetikus olajokból, viaszból és mérgező szénszármazékból.”

A Snopes bejegyzése szerint a figyelmeztetés több mint egy évtizedes múltra tekint vissza, a lenyelt rúzs mennyisége pedig “forrásonként” változó: 1,4 és 4,5 kilogramm közötti.

A legendavadászok szerint – egy átlagos rúzzsal számolva – másfélszáz rúzs ad ki egy fontot (0,453592 kg-ot). Azaz – ha az oldalon idézett példák szélső értékeit (1,4 és 4,5 kg) nézzük – az állítás szerint egy nő az életében 455 illetve 1512 teljes rúzst fogyaszt el.

Egy rúzs átlagos használat mellett 410 alkalomra jó, ami – újfent a két határértékkel számolva – 186 140 illetve 619 920 rúzsozást jelent. 55 év rúzsfogyasztást számítva egy nőnél (15 éves kortól 70  éves korig) a fenti két érték napi 9 illetve 31 rúzsozást jelent. Minden napot, minden évet beleszámítva.

Ráadásul, hogy a példánál maradjunk, a fenti számítás nem arra vonatkozik, hogy ennyit ken magára egy nő, hanem azt, hogy ezt mind le is nyeli. Tehát semmit nem töröl le magáról, hagy a kávéscsészén vagy valakinek az arcán – mutatnak rá az állítás abszurditására a Snopes szerkesztői. Évekre bontva ez azt jelentené, hogy egy nő 8 illetve 27 darab rúzst eszik meg évente, szőröstül bőröstül.

Az oldalon még közölnek egy jóval moderáltabb számokkal dobálózó tanulmányt, de annak elfogadása kapcsán is óvatosságra intenek.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!