A fórumbejegyzések szerint a különleges eseményt…

– emberek tucatjai látták a saját szemükkel,
– emberek tucatjai állították, hogy apjuk / anyjuk / nagyanyjuk látta a saját szemével,
– még “egy szilveszteri bakiparádéban is benne volt, igaz ott már kisípolva”,
– “komoly egyetemi tanárok is állítják” (akiknek azért illik hinni),
– sőt még “valami videómegosztós oldalra” is felkerült.

Az időpont változó…

– az egyik verzió szerint valamikor “az átkos 40 vége felé” történt,
– egy másik szerint már a rendszerváltást követően, “93 magasságában.”

A helyszín is…

– egy tévéstúdió,
– vagy egy rádió stúdiója,
– vagy egy bányászvidéken volt helyszíni sorsolás (Miskolc, Ózd).

A húzó személyét illetően a legnagyobb a szórás, volt köztük…

– párttitkár,
– a hónap munkása,
– bányász,
– szabolcsi származású férfi,
– ózdi vasöntödei munkás, Józsi bácsi,
– Kovács József vájár,
– mecseki uránbányász,
– bajszos csávó,
– dunaújvárosi öntőmunkás,
– pécsi bányász,
– paraszt bácsi,
– farkaslyuki bányász.

A legendás sorsolásnak azonban semmi nyoma

Valamikor 2005-ben váltottam pár levelet egy olvasóval, aki azt állította, egy ismerősének megvan az eset videón, “mert az apja sokáig videómániás volt, minden sportesemény stb gyűjtött. A baj csak az hogy kb 1500 kazetta porosodik a lomosban, és nincsennek kategorizálva :(((( De azért ráállítottam az ügyre.” Na, ezt azóta várom.

Az évek során jó néhány kört futottam a témában, archívumokban, adatbázisokban, az interneten, de sehol nem találtam fogást. Az egyik legkülönlegesebb magyarázatkísérlet szerint az eset nem történt meg, az csupán a Gálvölgyi Show egy gegje volt.

A minap egy más ügy apropóján – a Szerencsejáték Zrt. kommunikációs igazgatóján, Lugosi Viktórián keresztül – sikerült megszólaltatni Kiss Jánost, a cég ” Nagy Öregjét”, aki mindent tud a lottóról. És – mint a klasszikus kabaréban – “ismeri az embert, aki ismeri az embert”. Kiss felhívta a lottótörténet élő atyját, egy idős urat, aki szintén ismerte a történetet, és a következőt mondta:

“Akit csak tudtam a régiek közül, megkérdeztem a „lófasz 6-os” tárgyában. Senki sem merte állítani, hogy valóban megtörtént. Hallani többen hallották a sztorit. Úgy gondolom, érdekességként, legendaként kezelhetjük, ami akár meg is történhetett volna. (Én egyébként ezt a történetet 99-es 66-os változatban ismertem.)”

A netes kommentek között talált számvariációk legabszurdabbja egyébként a 96-69-es változat volt, egészen addig, amíg egy hozzászóló rá nem mutatott, hogy a 69-es golyó megfordítva is 69-et mutat.

Update | Közben egy olvasónak köszönhetően befutott egy újabb – fentiekkel ellentétes – vélemény; Bay Éva televíziós bemondó, műsorvezető így emlékezik a történetre:

“Egy vidéki helyszínen egy édes öreg bácsika húzta a nyerőszámokat, és kihúzott egy golyót, kinyitotta, ránézett, azt mondja, ez a hatos… nem, lófaszt, ez a kilences. Na most… egyszerűen elájultunk. Hát, nem lehetett ezt meg nem történtté tenni. Viszont, azóta, nem a számhúzó húzza ki és nem ő mondja meg, milyen számot húzott.”

Update 2. | A Szerencsejáték Zrt. 2011-ben HAT F@#*T KILENC! címmel facebookos kampányt indított az eset felderítésére. A nyomozás egy videójában Bay Éva úgy emlékezik, hogy a kilencvenes évek derekán, Komlón történt az ominózus hatoslottó sorsolás. A húzó egy “kitüntetett nyugdíjas bányász bácsi” volt, az eseményt pedig a Petőfi Rádió közvetítette. Az eset szerinte fordulópont volt a húzások közvetítésében – innentől állítólag a műsorvezető mondta be a számot. Bay Éva adott egy nyomot is: egy Kovács Péter nevű hangmérnököt, aki hallott az esetről, és annak másnapján viccelődött is ezen Bay Éva jelenlétében. A műsorvezetőnő a Szerencsejáték Zrt. híradójában újra elmesélte a sztorit, én pedig itt fejtettem ki a véleményem.

Update 3. | A Szerencsejáték Zrt. megbízásából az ügy után “nyomozó” Detektív János ezt írta 2011. szeptember 6-án, a kampány végén: “Karrierem legnagyobb csalódásaként éltem meg a tényt, hogy nem tudtam felgöngyölíteni a lottósorsolások egyik – ha nem a legnagyobb legendáját. Ami tényként kiderült, hogy van, akinek a tudatába már beleégett a történet, mégpedig a következőképpen: Komlón, a 90-es évek közepén, egy kitüntetett bányász, hatos lottó sorsoláson ejtette el a legendás mondatot”. A győztes ál-videó pedig ez lett.

Ez hát a helyzet, a szilárd – kézzel fogható, szemmel nézhető – bizonyítékok érkezéséig íme egy másik félresikerült sorsolás:

Lottósorsolás baki

Kovács P. József keze alatt elromlik a számhúzó berendezés.

Update 4. | 2015 nyarán ismét népszerűvé vált a történet, miután valaki kivágott, majd újra feltett a YouTube-ra egy rövid részt ebből a 2011-es remake-ből.

Update 5. | A videót 2016-ban megtalálta a Ripost is, és ezzel a címmel és leaddel adta el: “Elő­ke­rült a le­gen­dás lot­tó­hú­zás vi­de­ója! Tény­leg lé­te­zik.”

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!