“NEM, NEM FOGOK HAVI 1190 FT-OT FIZETNI A FACEBOOKÉRT 2010. AUGUSZTUS 27-TŐL

Mint az köztudott, a FaceBook fizetőssé akarja tenni a szolgáltatásait 2010. július 9-től Nagy-Britanniában, Franciaországban és Belgiumban, 2010. augusztus 6-tól Finnországban, Svájcban és Kongóban, augusztus 27-től az Európai Unió maradék államaiban, köztük Magyarországon (!!!), 2010. szeptember 10-től pedig az amerikai kontinensen és Japánban.

A tervet már maga Lady Gaga is bírálta, és világszerte FaceBook csoportok jöttek létre tiltakozásul. Ez a hasonló nemzetközi csoport magyar változata, amely a magyarországi körülményeket és díjakat tartalmazza. Ezt a csoportot a Microsoft és az IBM is elismerte hivatalosnak, és gondoskodnak róla, hogy az itteni tagokat is hozzászámolják az 1000000 tiltakozóhoz, ami ahhoz kell, hogy a tervet a FaceBook tulajdonosai elvessék.

Csatlakozz te is, hogy ezzel minősítsd magadat, és hívd meg az összes ismerősödet!”

– olvasható abban a magyar facebookos csoportban, amelynek már közel 20 ezer tagja van, de az adminja időközben eltűnt.

A szöveg a hoaxok több elemét is tartalmazza:

  • Lady Gaga is bírálta, vagyis egy celeb is az ügy mellé állt.
  • A Microsoft és az IBM is elismerte hivatalosnak, vagyis a szoftver- illetve az informatikai óriás közös támogatásáról biztosította a tiltakozókat.
  • És ehhez mindketten megadnak minden szükséges technikai támogatást (?), gondoskodnak róla, hogy az itteni tagokat is hozzászámolják a tiltakozókhoz (hasonlóan azokhoz a körlevelekhez, melyek arra biztatnak minket, küldjük tovább őket, és nagyon sok pénz ütheti a markunkat).

“Semmilyen alapvető szolgáltatásunkat nem akarjuk fizetőssé tenni. A Facebook ingyenes mind a 350 millió felhasználó számára” – szajkózza a vállalat ahol és amikor csak tudja, de az összeesküvés-elméletekkel átitatott társadalmunkban az érintett vállalat válasza nem válasz.

“Nehogy már a Facebooknak higgyek, azoknak, akik ettől pénzt remélnek; még titokban akarják tartani, hogy minél több embert vonjanak maguk alá, és csak utána jelentik be hivatalosan” – elmélkedhetnek a konspirációk iránt fogékonyak.

A fenti csoport tartalmát tekintve veszélytelenek tűnik. Mert mi történhet? Két eset lehetséges:

– a Facebook valamikor a távoli jövőben mégis szolgáltatásai – teljes vagy részleges – fizetőssé tétele mellett dönt, hitelesítve ezzel visszamenőleg is minden ilyen és hasonló levelet, csoportot, fórumot, a csatlakozók pedig elmondhatják, látjátok, mi szóltunk!,
– ameddig pedig a Facebook nem fizetős, a tiltakozók elmondhatják, fellépésükkel sikerült megakadályozni a terveket.

Hát akkor?, legyinthetnénk. Nem jobb megelőzni a bajt, és mutatni a Facebook felé, hogy nagyon nem szeretnénk a szolgáltatás fizetőssé tételét? Nem. A Facebook egyrészt valószínűleg csatlakozásunk nélkül is tisztában van vele, milyen sokan vannak azok, akik nem szeretnének pénzt fizetni a közösségi oldal használatáért, másrészt – és ez a veszélyesebb része a dolognak – a tiltakozó oldalak egy részén barangolva könnyen megfertőződhetnek gépeink.

Netes bűnözők ugyanis az emberi hiszékenységet kihasználva az ilyen protestoldalakat sokszor arra használják, hogy kártékony alkalmazások elindítására, telepítésére csábítsanak minket (hasonló veszély fenyegethet minket a “Megnézem, ki nézi a profilom” típusú alkalmazások esetében is, az ilyen típusú oldalak ugyanis egy nem létező Facebook-szolgáltatás iránti igényt lovagolnak meg, esetenként hihetetlen mennyiségű szpemmel elárasztva minket és ismerőseinket). És akkor lehet, hogy a Facebook nem lesz fizetős (valószínűleg a csoporthoz való csatlakozásunk ellenére illetve anélkül sem), de az újratelepítést nem biztos, hogy megússzuk.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!