Trebitsch úgy vonzotta a mítoszokat, mint mágnes a vasat – nyilatkozta a Múlt-kor folyóiratnak Bernard Wasserstein, a Chicagói Egyetem professzora. Szerinte Trebitsch – aki még kortársát, Rejtő Jenőt is megihlette – kifinomult meggyőzéstechnikával, jó nyelvérzékkel és kommunikációs készséggel megáldott zseni volt.

Életének egyik legfontosabb motívuma az elismertség utáni vágy volt, ennek hátterében különösen problémás személyisége húzódott meg. Az őt jellemző személyiségjegyeket Bernard Wasserstein mániás depressziós elmezavarként definiálta.

Trebitsch alakjához számos mítosz kapcsolódott

A kalandor életrajzírója megjegyzi: Trebitschről sok sületlenséget hordtak össze már a korabeli sajtóban is. Ezek egyike volt az a híresztelés, miszerint Trebitsch, a jelentős titkos ügynök szoros kapcsolatot ápolt kora több nagy befolyású emberével is. A cikk szerzője leírja: bár Churchill valóban támogatásáról biztosította a képviselőségre pályázó Trebitschet, arra azonban semmilyen bizonyíték nincs, hogy ezen kívül bármiféle viszony lett volna köztük.

Sok mítosz övezi Trebitsch és Hitler állítólagos ismertségét is, de ennek se volt sok alapja. Tény, hogy az első világháborút követően Trebitsch valóban beférkőzött a német jobboldal kegyeibe, és egy alkalommal Hitler is betért abba szállodába, ahol Trebitsch volt. A későbbi náci vezér egy újságíró barátját kísérte, aki Trebitschhel készített volna interjút. Ám amikor meglátta, hogy egy zsidó emberről van szó, azonnal sarkon fordult.

Alakja illeszkedett a náci propagandába

Wasserstein szerint Trebitsch valójában nem nevezhető jelentős kémnek, de politikai kalandorként fontos szerepe volt. Szerinte a 30-as években Trebitsch volt az a tipikus zsidó figura, akit a nemzetközi politikai összeesküvések hátterébe helyezett a náci sajtó. A nácik előszeretettel használták ezt a módszert: ha az igazság nem volt elég érdekes, akkor kitaláltak valamit, ami érdekesnek hangzott.

További részletek a magazinban.

Update | Wasserstein lenyűgözően aprólékos könyve 2016-tól már magyarul is olvasható.

Fotó: Library of Congress / Wikipédia

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!