(Figyelem: aki még nem látta a filmet, az ne olvasson tovább: SPOILER-veszély!)

A román városi legendákat feldolgozó film első epizódjának szereplői – egy kis falu lakói – hivatalos küldöttségi látogatásra készülnek. Zászlók és transzparensek kifeszítve, dísztehenek előkészítve, utca felseperve, kátyúk befoltozva, körhinta előkészítve. A galambok még hiányoznak, de már ezek beszerzése is folyamatban van (igaz, végül csak szürkéket találnak).

A látogatást megelőző napon felügyelő érkezik a városba, a kisebb hibák korrigálására. Az italozásba és éneklésbe torkolló vizitet az este közepén telefon csörgése szakítja félbe, és hamarosan kiderül: a delegáció máshova látogat.

Az ellenőr, hogy mentse a helyzetet, kötelező népünnepélyt rendel el. „Mindenki a körhintára” – ordítja el magát, és a parancs alól a beteg szívű helyi városi vezető sem húzhatja ki magát.

Amikor aztán a községvezető rosszul lesz, már leállítanák a körhintát, de nem tudják, hiszen a felügyelő mindenkit felparancsolt a hintára. Kiabálni kezdenek, de senki nem hallja meg őket. Aki pedig véletlenül arra jár, azt hiszi róluk, berúgtak és öncélúan hangoskodnak. Közben a telefon újra csörögni kezd, és csörög egész éjjel.

A legenda szerint a helyiek még akkor is pörögtek, amikor a konvoj másnap reggel megjelent a falu határában.

Tales From The Golden Age [2009] extras 1

The final 15 years of the Ceausescu regime were the worst in Romania’s history. Nonetheless, the propaganda machine of that time referred without fail to tha…

Az elgázosított disznó legendája

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!