Tegnap munka közben lettem figyelmes a lenti, totál idióta hírre. Eltettem magamnak, hogy később utánanézzek, de közben az MTI javította magát, elismerve, hogy a forrásként használt Ananova brit internetes hírügynökség egy évekkel ezelőtti “hírt friss információnak tüntetett fel”.

A cikk szerint egy brazil focibíró piros lap helyett egy piros csipkés bugyit rántott elő zsebéből egy amatőr mérkőzésen. Balszerencséjére felesége is a lelátón ült, s a hírek szerint azóta beadta a válókeresetet. A játékvezető állítólag annyira zavarba jött, hogy a kelleténél húsz perccel előbb fújta le a mérkőzést, amely Anama városában zajlott. A férj váltig állítja, hogy fogalma sincs, miként került bugyi a zsebébe – adta hírül a távirati iroda tegnap, a Terra című brazil lapra hivatkozva. A hírt azóta törölték, de például a magát “Megbízható hírforrás, értéket közvetít – Független, megbízható hírforrás“-ként reklámozó hir3.hu oldalon még megtalálható.

Magával a “hírrel” egyébként nem az volt a bajom, hogy régi, hanem hogy erősen meseszagú. Megpróbáltam utánanézni a dolognak, de gyanúmat nem sikerült egyértelműen igazolni – persze ettől még bőven lehet kamu. Annyit azonban sikerült kideríteni, hogy 2004 januárjának végén valóban született egy ilyen cikk a Terrán, Wladir Barreto tollából, és ebben a változatban a bíró igenis tudta, hogy került a zsebébe a bugyi: állítólag négy lánya egyikének vásárolta ajándékba.

Azóta többször is feléledt a sztori, érdekes módon mindig január végén, február elején. Az eset hol 129, hol 450 kilométerre Manaustól történt, a bíró életkora azonban évről évre állandó – 39. Egy változat idén is előkerült, valószínűleg ezt átvette az Ananova, és innen került az MTI-hez.

Fotó: sxc.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!