A médiaszemélyiségként is ismert Lévy gratulált a Le Canard Enchainé című francia szatirikus hetilap őt megtévesztő munkatársának, Frédéric Pages-nak – adta hírül ma az MTI. “Hagytam magam átverni, akárcsak mindazok a kritikusok, akik a szóban forgó könyv megjelenésekor recenziót írtak róla. Így csak egyet mondhatok, méghozzá jó szívvel: Köszöntsük a művészt! Éljen Frédéric Botul, éljen Frédéric Pages!” – írta Lévy.

Az újságíró egy nem létező filozófus, bizonyos Jean-Baptiste Botul nevén publikált egy könyvet Immanuel Kant német filozófus munkásságáról. Botul kitalált életrajza szerint 1896-ban született a dél-franciaországi Aude megyében és 1947-ben halt meg, úgymond “orális filozófus”, “a botulizmus atyja” volt, aki nem hagyott maga után egyetlen általa leírt művet sem, munkásságát barátai örökítették meg.

Bernard-Henri Lévy felsülése nagy visszhangot váltott ki a francia internetes portálokon. Frédéric Pages maga is megfricskázta az ismert filozófust, megjegyezve, hogy az interneten két kattintással – például Botul Wikipedia-bejegyzésének első mondatából – bárki kiderítheti, hogy Botul fiktív személyiség. Amire Lévy – a New York Times írása szerint – nagyképűen csupán ennyit válaszolt: “Az én információs forrásaim könyvek, nem a Wikipedia”.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!