A cikkből többek között kiderül, hogy a náthavírus-fertőzés iránti fogékonyságot nem befolyásolják az étkezési szokások, vagy a krónikus alapbetegségek, ráadásul megelőzésére egyetlen hagyományos vagy alternatív gyógyászati termék sem alkalmas bizonyítottan. A szervezetet az sem védi, ha valaki rendszeresen sportol, másik oldalról pedig attól sem lesz senki náthás, ha sok fagylaltot eszik, hűvösebb időben sapka nélkül merészkedik a levegőre. Az efféle összefüggések azért tűnhetnek sokak számára „tapasztalatilag bizonyítottnak”, mivel a felső légúti nyavalyákért felelős – hét vírustörzsbe tartozó – több mint száz kórokozó hidegben ütőképesebb. Legfeljebb az immunrendszer erőssége befolyásolhatja, ki hányszor betegszik meg évente, illetve bizonyos kutatások szerint a tartós stressz és a fáradtság is növeli a náthavírusok esélyét.

Mivel a náthavírusokat az orvostudomány mai eszköztárával nem lehet kiirtani, a kezelés pusztán a tünetek enyhítését célozza. E logikát követhetik a gyógyszergyártók is, amikor többféle összetevőt tartalmazó szereket ajánlanak a náthára. Ez azonban növelheti a negatív mellékhatások esélyét, illetve a túladagolás veszélyét. A lap szerint a kombinált készítmények – láz- és fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre, C-vitamin pótlásra szolgáló – hatóanyagait külön-külön szedve olcsóbban jutunk ugyanarra az eredményre. Másfelől azonban a szakértők szerint a fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító hatóanyagot tartalmazó pirulák, orrcseppek, cukorkák közül elegendő lenne csak azt használni, amelyikre épp szükség van.

Ami a kalapkúra hívőit illeti, a betegségüket szegfűszeggel, fahéjjal, borssal, mézzel és citrommal ízesített forralt borral, forró fürdővel, ágymeleggel kezelők módszerét ugyan sokan vitatják, korántsem biztos, hogy a megfázás ellen javasolt házi praktikák mind haszontalanok. Ma már az orvostudomány sem vitatja, hogy meghűlés esetén bármilyen forró ital hasznos lehet: a teát szürcsölgetőknek jó hír például, hogy „bármilyen forró ital, különösen a savanykás ízűek enyhülést hozhatnak meghűlés esetén (…), mert elősegítik a légutak kitisztulását”.

Korábban a multivitamin-őrületről

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!