A 23 éves lányt a szája elé tett kendő ellenére is gyorsan azonosította a rendőrség, amely egyébként a kezdetektől szkeptikusan kezelte a videót – adja hírül az AP. Lebukását követően Jackie Braxton vállalta a HIV-tesztet, amely negatív lett. Így aztán a rendőrség egyelőre nem indított eljárást ellene, bár még vizsgálódnak az ügyben. Bevallása szerint a lány a videóval az AIDS veszélyére szerette volna felhívni az emberek figyelmét. Hatása Detroitban meg is lett: a felvétel médiába kerülését követően a HIV-tesztre jelentkezők száma megduplázódott.

A HIV-fertőzésnek a tengerentúlon valóságos legendáriuma van, erről már a Legendavadászat című könyvben is szó esett. A legismertebb városi legenda egy születésnapi buliról számol be, amely egy hotelszobában végződik, egy “ajándékba kapott” prostituálttal. Másnap reggelre a lány eltűnik, s csupán a fürdőszoba tükrére rúzzsal odaírt üzenet marad utána: „ISTEN HOZOTT AZ AIDS-ESEK VILÁGÁBAN!”

A történetet oly sokfelé mesélték, hogy a fenti hölgynek nevet is adott a legendakutatás: ő lett AIDS Mary, férfi megfelelője pedig AIDS Harry. Harry a legendák szerint mindig valami távoli üdülőhelyen ismerkedik meg az odautazó magányos nővel. Napokig együtt vannak, búcsúzóul kis csomagot nyújt át azzal, hogy az elcsábított csak a repülőgépen nyissa ki. A papírból kis dobozka bukkan elő, benne a cetlivel: „Isten hozott az AIDS-esek világában!” A lényeg tehát ugyanaz: kivédhetetlen csapda.

Van azonban egy jelentős különbség a fentiek és a „bárkivel megtörténhet” verzió között, ez pedig az a szándékosság, ami hidegvérű sorozatgyilkossá teszi a fenti történetek negatív főszereplőit. Ezt a szándékosságot azonban az elmúlt években, évtizedekben előkerült hasonló történetek nagy részében nem sikerült tetten érni, bizonyítani.

Általánosságban úgy vélekednek a szakértők: sokkal inkább az ignoranciára és egyfajta hedonizmusra kell gyanakodnunk. Akinek a testében ott ketyeg az időzített bomba, az a legtöbbször ki akarja élvezni a számára megmaradt időt, nem számít, milyen áron. Persze az áldozatok szempontjából mindegy, mi volt a motiváció, így e fenyegetések hatására sok országban változtatták meg úgy a törvényeket, hogy a lehető legkeményebb büntetés sújtsa az efféle cselekedeteket.

További AIDS-szel kapcsolatos legendák, átverések

Fotó: sxc.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!