Ahogy azt a Die Zeit tudományos magazinjának szerkesztője mondja, ő maga csak azokban az idézetekben hisz, amiket megtalált valahol (az “összenő, ami összetartozik”-történet óta pedig azt is tudjuk, hogy ez sem mindig igaz). Márpedig ezt a Churchill-idézetet sem ő, sem az idézet eredetét évek óta kutató Werner Barke nem találta. Sőt, utóbbi azt állítja, hogy ebben a formájában az angoloknál teljesen ismeretlen. Hiába kereste fel az ottani statisztikai hivatalt, a Times szerkesztőségét, senki nem tudott segíteni neki.

Honnan ered a mondás?

Drösserék szerint az idézetnek valószínűleg német eredete lehet, és a második világháború alatti számháborúkra vezethető vissza. Joseph Goebbels propagandaminiszter ugyanis akkoriban többször utasította a német lapokat, hogy az angol sajtót és Churchillt állítsák be hazugnak, amiért hamis számokat közölnek a német bombázásokról.

A lapok pedig meg is tették, rendszeresen számakrobatának nevezve a brit miniszterelnököt. Ugyanígy Churchill sem hitt a német propaganda számainak, tehát a bizalom a másik oldalról sem volt meg.

E két egymásnak ellentmondó tényt – Werner Barke írása szerint – egyetlen idézetbe összefűzni, és Churchill szájába adni már csak egy lépés. Mivel azonban annak sincs nyoma, hol bukkant fel először az ominózus idézet német nyelvterületen, így ezt a náci eredetet ugyanúgy nem lehet bizonyítani, mint azt, hogy valóban Churchill mondta.

Az idézet visszatérően megjelenik ma is

Az idézet rendszeresen megjelenik politikusok, gazdasági szakemberek, kutatók szövegében, újságírók publicisztikáiban. A statisztikával foglalkozó emberek gyűlölik, mert szakmájuk imidzsét csorbítja, és minden téren harcolnak a megállapítás ellen. Sik Endre, a TÁRKI szociológusa például így válaszolt 2007-ben, az Origo.hu-n egy olvasó kérdésére:

“Mi a véleménye Churchill híres mondatáról: csak annak a statisztikának hiszek, amit saját magam hamisítottam? [bukkakefiu]

– Gyűlölöm! Ennél csak azt a mondást gyűlölöm jobban, mely szerint “van kis hazugság, nagy hazugság és statisztika…” Ezek a mondások igazságtalanok a számokkal szemben, amik sosem hazudnak, de amelyekkel persze vissza lehet élni. Mindenkinek, aki számokkal dolgozik kutyakötelessége, hogy ezt a lehető legnagyobb megbízhatósággal és tisztességgel tegye, és a Churchill-i mondás cinizmusa éppen ezért megvetendő. Az egy egészen más kérdés, hogy jól tudom, milyen könnyű a számokkal tudatosan visszaélni vagy öntudattalanul hibázni.”

Ennél talán elegánsabb lett volna magyarázkodás helyett azt mondani az olvasónak, hogy mutassa meg azt a szöveget, ahol Churchill ezt mondta.

“There are lies, damn lies – and statistics”

A Sik által említett másik, főleg angolszász nyelvterületen ismert idézet – “There are lies, damn lies – and statistics” – története pedig itt olvasható el

Nem ritka, hogy a két idézetet vegyítik, mint például ebben a mondatban: “Churchill azt mondta, hogy kétféle hazugság van: a szemtelen hazugság és a statisztika.”

Churchill egyébként, mutat rá Drösser, nem volt a statisztika ellensége, sőt, nagyon is adott a számokra.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!