Mihail Gorbacsov 1989. október 6-án érkezett Berlinbe, hogy részt vegyen az NDK megalakulásának 40. születésnapján – írta az MTI. Az SZKP KB főtitkárát a berlin-schönefeldi repülőtéren Erich Honecker, az NSZEP KB főtitkára, az államtanács elnöke üdvözölte. A repülőtérről a vendég szálláshelyéig vezető több tucat kilométer hosszú út mentén “szinte végig berliniek tízezrei sorakoztak fel Gorbacsov köszöntésére”.

Mint az a közelmúltban indított MTI-archívumban is megtalálható, az NDK-vezetés azt szerette volna, ha Gorbacsov minél kevesebbet mutatkozik a nyilvánosság előtt – a hivatalos indoklás szerint azért -, hogy így akadályozzák meg azt, hogy a “gorbimánia olyan megnyilvánulásaira kerüljön sor, mint amilyenek a szovjet vezető júniusi NSZK-beli látogatásakor történtek”. E források szerint a kelet-berlini vezetés rövid beszédre kérte Gorbacsovot, mert a betegeskedő Erich Honecker is csak rövid szónoklatot tart. Továbbá megpróbálták lebeszélni őt arról, hogy “az emberek közé” menjen.

A félelem nem volt alaptalan

Mint az a Frankfurter Allgemeine Zeitung 2004-es cikkében olvasható, Gorbacsov egy koszorúzást követően egyenesen az ARD kamerájához ment és spontán nyilatkozatot adott. Szavait Arno Lange tolmácsolta, és bár az ott elhangzott mondatokra pontosan senki nem emlékezett, az “aki késlekedik” kezdetű mondat másnapra körbejárta a sajtót, a városban pedig demonstrációk kezdődtek.

Egy ilyen direkt kijelentés ugyanis azokban az időkben, amikor elvtársak között nem volt divat ennyire nyíltan megfogalmazni egy politikai üzenetet, felért azzal, mintha Gorbacsov mindjárt 10 ezer tankot irányított volna a vaskalapos Honecker uralma ellen.

Hiába hívta fel a kollégák figyelmét az ARD munkatársa, hogy az általa felvett nyilatkozatban ez a mondat nem hangzott el, és hiába állította Gorbacsov tolmácsa is, hogy ilyesmi nem hagyta el a száját, a sorsfordító szavak bekerültek a kollektív emlékezetbe.

Sehol sem találták

Később, amikor a FAZ cikke szerint Arno Lange megtekintette a koszorúzás utáni nyilatkozat felvételeit, megtalálta a szöveg azon részét, ami a legjobban hasonlított az ominózus mondatra, ez pedig a “Gefahren warten nur auf jene, die nicht auf das Leben reagieren” volt (“Veszélyek csak azokra leselkednek, akik nem tudják, miként válaszoljanak az élet által fölvetett kérdésekre.).

Ahogy arról az MTI is beszámolt, Gorbacsov az NSZEP főtitkárához fűződő viszonyát úgy jellemezte, hogy az “jó, elvtársi, hosszú múltra tekint vissza.” Gorbacsov a továbbiakban a Szovjetunió szoros szövetségesének nevezte az NDK-t, és azt hangsúlyozta, hogy “közösen, összefogással meg fogjuk oldani az előttünk álló nehézségeket és feladatokat”.

Más források szerint a mondat a schönefeldi reptéren csattant el, megint mások szerint az egész egy tolmács szabadabb fordításának köszönhető. És ha nem a koszorúzás után történt, akkor Gorbacsov Honecker előtt mondott ünnepi beszédében. Ott azonban – így a FAZ – Gorbacsov inkább csak reformmantráját szajkózta. Beszédében a szovjet vezető a keresett mondathoz legközelebb álló kijelentése inkább volt finom, önbírálattal is átitatott diplomatikus szónoklat, mint direkt fenyegetés. Szó szerint: „Ich halte es für sehr wichtig, den Zeitpunkt nicht zu verpassen und keine Chance zu vertun… Wenn wir zurückbleiben, bestraft uns das Leben sofort.“ („Nagyon fontosnak tartom, hogy ne szalasszuk el az időpontot és ne játsszunk el egyetlen esélyt sem. Ha lemaradunk, azonnal megbüntet minket az élet.”) Ezt pedig – így a FAZ újságírója – egyetlen tolmács se merte volna a két vezér között állva “Aki késlekedik, azt megbünteti az élet”-re változtatni.

Az ember, aki Gorbacsov helyett kimondta

Október 7-én szombaton délután Gennagyij Geraszimov szovjet külügyi szóvivő tartott rövid tájékoztatót Honecker és Gorbacsov tárgyalásairól. Mint elmondta, a főtitkárok találkozóján “teljes nézetazonosság nyilvánult meg valamennyi nemzetközi kérdésben”. A szovjet szóvivő idézte az SZKP KB főtitkárának a négyszemközti találkozón elhangzott szavait, miszerint az NDK stratégiai szövetségese és partnere a Szovjetuniónak. A FAZ cikke szerint e sajtótájékoztatón hangzott el először a történelemfordító mondat is.

Mint ahogy azt az MTI is írta: “A találkozón Gorbacsov a legfontosabb feladatnak nevezte a szocialista demokrácia szélesítését, a műszaki-tudományos forradalom sikeres megvívását és a társadalom igényeinek kielégítését. ‘Aki ezzel késlekedik, azt maga az élet fogja megbüntetni’ – jelentette ki a szovjet főtitkár.

Amikor a FAZ szerint a mondatra rácuppanó újságírók rákérdeztek, kire vonatkozik e kritika, Geraszimov sokat sejtetően annyit mondott: “mi a saját tapasztalatainkról beszélünk, az újságírók pedig interpretálják szavainkat.” Ezzel elérte, amit akart: egy reformer direkt üzenetét közvetítette a világnak úgy, hogy berlini látogatása során Gorbacsov egyszer sem volt ennyire nyílt.

A hírügynökségek gyorsan rácuppantak

Az elmondottak október 8-án már így kerültek a Reuters, az AFP, az AP és a dpa hírei közé: bár “a keletnémet állam létrejöttének 40. évfordulóján a népi hősként üdvözölt Mihail Gorbacsov tartózkodott attól, hogy nyíltan reformokra ösztökélje Erich Honeckert”, és “kerülte, hogy közvetlenül és a nyilvánosság előtt reformok bevezetésére szólítsa fel az NDK vezetőit”, megfigyelőkre hivatkozó kommentárjában a francia AFP hírügynökség ugyanakkor “felfigyelt arra, hogy Gorbacsov óva intette vendéglátóját a késlekedéstől”.

Az MTI által idézett hírügynökségi anyagokban Gennagyij Geraszimov szóvivő szerint “a szovjet államfő és pártfőtikár a saját hazájában hetven év alatt felhalmozódott problémák kapcsán megállapította: ‘aki késlekedik, azt megbünteti az élet’. ‘A szocializmusnak egy második lélegzetvételre van szüksége’ – idézte Geraszimov Gorbacsov szavait, és megfigyelők ezt a kijelentést a kelet-berlini vezetőségnek címzett és a változtatásokra való közvetett felhívásként értelmezték”.

Utólagos emlékek

Másfél héttel később, október 19-én – már Honecker lemondása után – Gennagyij Geraszimov arra a kérdésre, volt-e szó Mihail Gorbacsov berlini megbeszélésein Honecker visszavonulásáról, csak annyit mondott: “ő egy olyan megbeszélésen vett részt, ahol Gorbacsov az NSZEP Politikai Bizottságának tagjaival és póttagjaival találkozott. Ott ez a kérdés nem jött szóba, a beszélgetés témája az átalakítási politika üteme volt. Sejteni engedte azonban, hogy a szovjet vezetést a szerdai berlini döntés nem érte meglepetésként.”

És hogy miként vélekedik minderről az érintett, akinek szavait Geraszimov állítólag idézte? Amikor újságírók Gorbacsovot arról kérdezték, mit is mondott valójában, a szovjet vezető így bókolt szóvivőjének: „Das hat der Gerassimow zu Ende gedacht.” (“Geraszimov ezt /következetesen/ végiggondolta.”)

Egy másik el nem hangzott mondat története

És a híres berlini Kennedy-beszéd

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!