1. Babona

(fn) tévhit, hiedelem, bozsena (táj), szupersztíció (id), balhit (rég), bűbáj (rég)

2. Paraszkevidekatriafóbia

A fóbiák listája. A paraszkevidekatriafóbia egy morbid, irracionális félelem a 13-ára eső pénteki napoktól. Az elnevezés Dr. Donald Dossey-től származik, aki az irracionális félelmek kezelésének szakértője. A paraszkevidekatriafóbia kapcsolódik a triszkaidekafóbiához, a 13-as számtól való félelemhez. Tovább a The Skeptics Dictionary oldalára.

3.  Koincidencia

A koincidencia szótári jelentése események vagy jelenségek látszólagos ok nélküli együttes előfordulása, illetve egybeesése. Egyik formájában egyáltalán nincs okozati kapcsolat a jelenségek közt, másik formájában a közönséges kauzalitás fölötti, eddig még nem magyarázott törvényszerűség rejlik az észlelések mögött.

4. Eredet

Péntek 13. a világ egyik legismertebb és legelterjedtebb babonája, aminek eredetét a legendák olyan régmúlt eseményekre vezetik vissza, mint Jézus keresztre feszítése, a templomos lovagok rendjének felszámolása, sőt, az özönvíz, vagy a kiűzetés a Paradicsomból.

5. Gyakoriság

Melyik évben melyik hónapra esett 13-a péntekre?

6. Fekete macska

sxc.hu

7. Emelet

A XIX. század végére annyira általánossá vált a 13-as számtól való félelem, hogy az emberek nagyon ügyeltek rá, hogy kerüljék a baljóslatú számjegyeket, legyen szó akár hotelszobáról, éttermi asztalról vagy autókról. A számhoz kapcsolódó babonákat általában kegyes csalásokkal oldották meg, átszámozták a szállodai szobákat, hogy ne legyen tizenhármas, sőt volt példa olyanra is, hogy egy épület tizenkettedik emelete után a tizennegyedik következett.

8. Killakikitt

“Nem foglalkozzunk azzal, hogy mennyi időnk van hátra
Péntek 13-nak nem fordítunk mi hátat
Rajongok, a színpadunk előtt vernek le sátrat
Számíthatunk rájuk és nem dobálnak meg sárral”

Killakikitt-Picsán Ruglak

Killakikitt-Picsán RuglakHa velem rajoskodsz hidd el, hogy picsán rúglak,ha meg csaj vagy akkor baszás előtt picsán csúrlakszívok egy nagy slukkot és soha ne…

9. Gazdaság

A Financial Times szerint a britek inkább jobban teljesítenek ezen a napon, mint rosszabbul. Egy kutatás kimutatta, hogy péntek 13-dikán – a többi péntekkel összevetve – jobb eredmények születtek a londoni tőzsdén. A kutatás az 1934 és 1994 közötti péntekeket vetette össze az általános ipari részvényindexek alapján. És hogy mi várható 2009. november 13-án? Egyebek mellett egy sor GDP-adat, amerikai fogyasztói hangulatindex és magyar ipari termelési számok is napvilágot látnak pénteken.

10. Közlekedés

Péntek 13., az egészség és a közlekedés kapcsolata. Egy vizsgálat Angliából.

11. Jason

Röpke hat év pihenőt követően visszaköltözött a mozikba a slasher filmek egyik (ha nem a legnagyobb) királya, Jason Voorhees; bár ne tette volna. Az újragondolt történet nem is annyira újragondolt, ám amennyiben mégis, akkor az elcsépelt. Tovább a Premierfilm oldalára.

12. Premier

Mennyire bánhatják a hazai filmforgalmazók, hogy idehaza csütörtökön, nem pedig pénteken vannak a mozipremierek.  Tizennyolc országban – köztük az Egyesült Államokban – bezzeg aratás lesz: péntek 13-án lesz a 2012 című katasztrófafilm premierje.

13. Te

És te? Félsz-e tizenharmadikától? Vagy a péntektől? Vagy csak ha a kettő egybeesik? Netán egyiktől sem? Írd meg a kommentek között!

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!