Az idén ugyan időhiány miatt kihagytam a Verzió fesztivált, de a Carmen esete Borattal című nyitófilmet még sikerült utólag elcsípnem.

Mercedes Stalenhoef rendezőnő – állítása szerint – eredetileg egy szegény román faluból elvágyó kamaszlány, Carmen életét, álmait szerette volna bemutatni. A forgatások közben azonban a települést egy másik, sokkal nagyobb filmes stáb is megszállta – itt vették fel ugyanis a Borat című film kazahsztáninak mondott jeleneteit.

A helyiek aprópénzért mindenüket megmutatták Boratnak, ám ezt később megbánták. Amit ugyanis ők dokumentumfilmnek gondoltak, az egy paródia lett, és csúnyán kicsúfolták őket. Carmen hegesztést bemutató nagyapjából például a filmben faluszerte ismert magzatelhajtó, egy fiatalasszonyból pedig Kazahsztán-szerte ismert kurtizán lett.

When Borat Came to Town

“Copyright Disclaimer Under Section 107 of the Copyright Act 1976, allowance is made for “fair use” for purposes such as criticism, comment, news reporting, …

Mivel a dokumentumfilmet a boratos jelenetek amúgy is eladják, a rendezőnő kedvére elmerülhetett Carmen történetében; volt elég tere alaposan kidolgozni, elmélyíteni alaptémáját. Az Urbanlegends.hu azonban mégiscsak egy átverésekkel foglalkozó oldal, így itt a Spanyolországba vágyó lányka és családjának mindennapjai helyett inkább a “nagy ügyről”, a Boraton való bosszúállásról ejtek pár szót.

Kártérítési ígéretek

Amiből valószínűleg soha nem lett volna semmi, ha a premiert követően az ál-kazah romániai településre kíváncsi világsajtó el nem lepi Glodot, illetve ezzel egyidőben elő nem mászik az ismert amerikai ügyvéd, Ed Fagan is, meglengetve a falu előtt egy többmillió dolláros kártérítés lehetőségét.

A kártérítési kérvény végül elbukott, az ügyet tárgyaló bíró ugyanis a kereset kidolgozatlansága miatt elutasította. A filmmel 2007 márciusáig 260 millió dollárt kaszáló 20th Century Fox pedig büszkén döngethette a mellét. Ők tisztes honoráriumot fizettek a statisztáknak (a helyiek szerint 1 és 100 dollár között), és számítógépeket is vettek a településnek.

When Borat Came to Town - Carmen esete Borattal

Az ügynek nem sok pozitív hozadéka volt. Három helybéli ugyan kijutott Glodból, és világot láthattak, de londoni utazásukra valószínűleg életük egyik legmegalázóbb vizitjeként emlékeznek majd vissza. Ráadásul a közösség szemében árulóvá váltak. A falubéliek soha nem hitték el a “pereskedésből” üres kézzel hazatérő helyi nagyságoknak, hogy nem egyeztek meg titokban a filmkészítőkkel.

Mercedes Stalenhoef mindenhová belátó kamerái ugyan helyre tették őket a világ szemében, de nem biztos, hogy ez a szomszédjaikat is meghatotta.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!