A gornemi eset után nem sokkal Brugge városában, majd Harelbekében és Lochristiben jelentkeztek a tünetek – és így tovább, míg a végén már több mint száz gyerek volt kórházban, mindannyian émelygésre, szédülésre, fejfájásra panaszkodtak. Ezért kényszerült rá a Coca-Cola, hogy 113 éves történetének legnagyobb termékvisszahívását rendelje el – olvasható Malcolm Gladwell Fordulópont című könyvében.

Fertőzött széndioxid okozta?

Az alapos vizsgálat látszólag feltárta az okot: az antwerpeni Coca-Cola üzemben fertőzött széndioxidot használtak fel a gyártás egyik műszakjában. Egy még alaposabb második vizsgálat azonban kiderítette, hogy a széndioxid szennyező eleme egy bizonyos kénvegyület volt, 5-7 milliomod részben. Ezek a szulfidok azonban csak ennél ezerszer nagyobb dózisban okoznak megbetegedést.

Ennél is meglepőbb az a tény, hogy az öt iskola közül, ahova a rossz kólát szállították, négyben tört ki ilyen „járvány”, de a megbetegedetteknek fele aznap nem is ivott kólát. Bármi is történt Belgiumban tehát, az nem Coca-Cola-mérgezés volt – írja Gladwell.

De hát akkor mi?

Gladwell szerint tömeghisztéria, a ragályos nyugtalanság tipikus példája, amit valószínűleg csak súlyosbított a nem sokkal korábban történt belgiumi dioxinos állateledel-mérgezés.

„Az ilyen események nagy többségét egy szokatlan vagy kellemetlen, de ártalmatlan szag váltja ki” – idézi Gladwell Simon Wessely pszichiátert, a londoni King’s College of Medicine kutatóját. – „Valami furcsa dolog, például, ha büdösség árad a légkondicionálóból. Az, hogy az esetek iskolákban törtek ki, szintén a hisztéria klasszikus példája”.

Az elmúlt 300 évben átlagban minden második évre esik egy dokumentált iskolai hisztéria. Hiba lenne tehát túl komolyan venni az ilyen hisztérikus kitöréseket, mint a belga kólapánik? – teszi fel a kérdést Gladwell.

Egyáltalán nem, hiszen részben valami mélyebben gyökerező alapnyugtalanság tünetei. Sőt a gyerekek, akik rosszul lettek, nem szimuláltak: valóban betegek lettek. Csak arról van szó, hogy fontos felismerni: a gyerekek között a járványos viselkedésnek néha nincs pontosan azonosítható és racionális oka – írja Gladwell.

“A gondolat sohasem puszta gondolat”

Ha elég erősen képzelünk el valamit, akkor valósággá válhat – mutat rá az eset egyik tanulságára Rutger Bregman holland történész-író az Emberiség című könyvében. Meglátása szerint a gondolat sohasem puszta gondolat.

Az, hogy a belga gyerekek csak beképzelték a betegséget, nem azt jelenti, hogy szimuláltak. Több mint ezer gyerek valóban hányt, belázasodott és szédült.

“A hitünk meghatároz minket. Gyakran épp arra találunk rá, amit keresünk. És a jóslatok hajlamosak beteljesíteni önmagukat” – írja.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!