A leadben idézett hozzászólás a karikatúraguru Mikroprocesszor című munkájára érkezett. Marabu használati utasítása így hangzott:

origami mikroproc

1 Hajtsuk félbe a papírt a vonal mentén.
2 Megint.
3 Megint.
4 Megint.
5 Megint.
6 Megint.
7 Megint.
8,9,10,11,12… stb. Megint megint.
67 Már kész is.

A blog szemfüles hozzászólói mindjárt szóvá is tették, hogy a „Mester” nem tudja, hogy egy papírt nem lehet 6-nál többször félbehajtani, illetve hogy „a kocsmában az a mondás járja, hogy egy papírlapot 5-nél többször nem lehet félbehajtani”. Aztán jött, aki szerint „valójában hétszer nem lehet félbehajtani egy lapot”, megint más nyolcról hallott.

A feladatot Mythbustersék is kipróbálták egy focipályányi papírlappal (meg egy kis úthengeres segítséget igénybe véve), és 11-ig jutottak.

– YouTube

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

A világrekord 2002 óta 12 félbehajtás, beállítója Britney Gallivan, akinek teljesítményéről illetve a félbehajtás problematikájáról, képletéről külön Wikipédia oldal emlékezik meg.

És hogy mi lenne, ha egy papírlapot ötvenszer félbe tudnánk hajtani?

Malcolm Gladwell így ír erről Fordulópont című könyvében:

„Adjunk valakinek egy nagy ív papírt és azt kérjük, hajtsa össze egyszer, aztán fogja ezt az összehajtott papírt, és még egyszer hajtsa össze, aztán még egyszer és még egyszer, egészen addig amíg ötvenszer el nem végezte a hajtás műveletét. Aztán megkérdezzük, mit gondol, milyen magas lesz az összehajtogatott papír. A kérdésre a legtöbben úgy válaszolnak, hogy gondolatban összehajtják a papírt, és azt mondják, olyan vastag lenne, mint egy telefonkönyv, vagy ha elég merészek, azt mondják, olyan magas lenne, mint egy hűtőszekrény. Ám a valódi, a helyes válasz az, hogy körülbelül olyan magas lenne, mint a Föld-Nap távolság, és ha még egyszer összehajtanánk, kétszeres Föld-Nap távolságot kapnánk. Ez a példa a matematikában mértani sorozatként, avagy mértani haladványként ismeretes. … Az embernek elég nehéz ezt a fajta haladványt hétköznapi ésszel felfogni, mert az eredmény – a hatás – igen aránytalannak látszik a kiinduló ponthoz képest.”

Aki pedig ennél is többre vágyik, az itt látható táblázatban a 100. hajtogatás hatásáig is eljut. Aztán már nincs tovább, legalábbis ebben az univerzumban.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!