Mint arról július elején a világ valamennyi hírügynöksége beszámolt, az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm terület székhelyén, Urumcsiban véres zavargások törtek ki. A legkevesebb 200 áldozat többsége han nemzetiségű kínai, akikkel muzulmán ujgurok végeztek. Az ujgurok amiatt tiltakoztak, hogy szerintük hátrányos megkülönböztetés éri őket.

A héten aztán újabb erőszakos utcai demonstrációk voltak a városban. Az MTI híradása szerint hanok ezrei gyűltek össze a közbiztonság romlása ellen tiltakozva; állításuk szerint han nemzetiségűeket orvosi fecskendőkkel sebesítettek meg ujgurok. A kínai hatóságok hangos választ adtak, ami csak tovább növelte a pánikot. Kilátásba helyezték ugyanis, hogy akár halálra is ítélhetik azokat a támadókat, akikről bebizonyosodik, hogy fecskendőjük mérgező anyagot tartalmazott.

A Reuters híradása szerint a szóbeszédet egy szöveges üzenet indította el, ezt követően jelentek meg az első megriadt emberek a rendőrőrsökön. A több mint 500 “áldozaton” különféle szűréseket hajtottak végre, köztük AIDS- és hepatitis- vizsgálatot, de semmit nem találtak. Mindössze négy esetben igazolódott a fecskendős támadás gyanúja, főleg drogfüggő fiatalok támadtak áldozataikra. E pár bűncselekményből lett később “szervezett felforgató tevékenység”, ami az etnikai ellentétek kiújulásához vezetett.

A négy letartóztatás kapcsán szombatra aztán meg is születtek az első ítéletek: egy 19 éves fiatalembert tizenöt évi szabadságvesztésre ítéltek. Nemzetiségi hovatartozását nem említették a kínai hivatalos szervek, de neve alapján ujgur lehet az illető. A vád szerint a diák augusztus 26-án egy piacon szúrta meg női áldozatát, majd elmenekült, de négy órával később a rendőrök elfogták. Egy másik perben 10, illetve 7 évi börtönbüntetésre ítéltek egy 34 éves férfit és egy 22 esztendős nőt, mert augusztus 29-én injekciós tűvel megfenyegettek, majd kiraboltak egy taxisofőrt.

A Toronto Star által megkérdezett Kína-szakértő a bizonyítékok hiányára alapozva úgy véli, az egész nem több tömeghisztériánál. Ezt támasztja alá az is, hogy már az állami hírügynökség, a Xinhua is visszafogottabban ad hírt az esetekről, megemlítve, hogy sok “áldozat” szúrásnyomáról kiderült, hogy az valójában rovarcsípés. A politikai jellegű támadásokról szóló szóbeszéd terjedésének kedvezett az a tény is, hogy a város a júliusi összecsapások óta kommunikációs blokád alatt van. Megfigyelők szerint főként az internet lezárása a problémás, az ugyanis korábban feszültséglevezető szelepként is funkcionált. Hiányában az embereknek az utcára kell vonulniuk, hogy hangjukat hallassák, és ez sokkal veszélyesebb, mint fórumokban fenyegetőzni.

Needle attacks and rumours spread in China’s Xinjiang

Was needle panic in China a fake frenzy?

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!