A brit hírcsatorna a szigetország repülésügyi minisztériumának szakértőit kérte fel a titokzatos esetek elemzésére. A vizsgálat szerint a repülőgépek eltűnésének oka a rossz konstrukcióban és az erős szembeszélben keresendő – idézi a hvg.hu a BBC cikkét.

1948. január harmadikán a Star Tiger nevű gép veszett oda a Bermuda, Florida és Puerto Rico között fekvő területen, az akkori vizsgálat megállapította, hogy „ez valószínűleg a legrejtélyesebb eset, amivel valaha dolgunk volt. A Star Tiger sorsa megoldatlan rejtély marad mindörökké.” Az utólagos vizsgálat azonban kiderítette, hogy a repülő fűtőrendszere megbízhatatlan volt, ezért annak érdekében, hogy melegen tartsa az utasokat, a pilóta a teljes transzatlanti utat alacsonyan akarta megtenni, ami megnövekedett fogyasztást eredményezett. A repülésügyi minisztérium vizsgálata szerint ráadásul igen erős szembeszélben repültek, ami tovább növelte a fogyasztást. Ebben a magasságban nem marad sok hely a manőverre, ha valamilyen vészhelyzet áll elő, a gép másodperceken belül az óceánba zuhanhat. Az egykor a légierő által használt Avro Tudor IV-eseket megbízhatatlanságuk miatt ki is vonták a forgalomból, egyedül a BSAA működtette továbbra is ezeket a gépeket.

A Star Tiger katasztrófája után egy évvel egy másik Avro Tudor IV-es, a Star Ariel tűnt el nyomtalanul. 1949. január 17-én a 9 ezer méteres magasságban repülő gép még küldött jelzéseket, de az utolsó jelentés leadása után egy órával eltűnt a radarokról. Akárcsak a Star Tiger esetében, itt sem találtak túlélőket, sem roncsokat, ami a szakemberek szerint szintén hirtelen tragédiára utal. Ilyen magasságban valószínűtlen, hogy a megnövekedett fogyasztás okozott volna problémát, az időjárás-jelentések kedvező meteorológiai körülményekről számoltak be, és a pilóta hibája is kizárható volt. Egy pilóta szerint a gép rossz felépítése lehetett a baleset egyik oka; a szakember szerint a padló alá épített fűtőberendezés okozhatta a katasztrófát. Így a repülőgép már azelőtt a katasztrófa szélére sodródhatott, hogy a személyzet ezt észlelte volna.

Az eset kapcsán született egy jelentés, amit sokan a Bermuda-háromszöggel kapcsolatos legendák és összeesküvés-elméletek alapjának tituláltak. A vizsgálatot végző szakemberek ugyanis úgy fogalmaztak: „valamely külső hatás gyűrhette le az embert és a gépet egyaránt”.

Elméletek és ellenelméletek

A Wikipédia magyar verziója bámulatos részletességgel foglalkozik a rejtélyes eltűnésekkel. A bejegyzés felsorolja a rejtélyt építő bestsellerek nézeteit ugyanúgy, mint a szkeptikusok álláspontját. Itt olvasható, hogy a szerencsétlenségekre az amerikai sajtó a második világháborút követően figyelt fel. Az esetek kutatói ezt követően visszamenőleg is több rejtély nyomára bukkantak, megteremtve ezzel a 20. század egyik legismertebb legendáját.

Az eltűnések rejtélyeire rávilágító beszámolók szerint a Bermuda-háromszögbeli események főbb jellemzői:

– számos hajó süllyedt el úgy, hogy túlélő nem maradt,
– a katasztrófák helyén árulkodó tárgyat, nyomot (hajóroncs, olajfolt, stb.) nem találtak,
– néhány esetben a hajó sértetlen állapotban, de személyzet nélkül bukkant fel,
– előfordult, hogy a hajó fedélzetén tartózkodókat halva találták. Külsérelmi nyomok a halottakon nem voltak fellelhetők,
– a repülőgépek és a hajók a katasztrófákat megelőző percekben vagy semmilyen jelzést nem adtak, vagy meg-megszakadó kapcsolattal azt közölték, hogy műszereik nem használhatók,
– tényként emlegetett adat szerint az időjárás mindig tiszta, szélcsendes, ideális.

A szkeptikus álláspont szerint nincs olyan közös elmélet, amely a rejtélyt megoldaná. Szerintük a legenda kutatóinak az eseteket egyenként kell megvizsgálniuk, vagy a legenda általánosító közléseit felülvizsgálni. Amikor ugyanis megbízható adatok állnak rendelkezésre, a legtöbbször azonnal megjelenik a logikus magyarázat – olvasható a Wikipedián. Csak azok az esetek maradnak tisztázatlanul, amelyeknél semmilyen információ nem áll rendelkezésre. Az információhiány sokszor csupán azt takarja, hogy a szóban forgó baleset számos részlete légből kapott, némelykor az egész eset koholmány. Mindezek mellett tisztában vannak azzal, bármit is tesznek az esetek felderítése érdekében, a misztikus, sötét rejtélyeket tartalmazó “magyarázatok” mindig népszerűbbek lesznek a leleplező írásoknál.

Részletesebben a témáról a Wikipédia oldalán.

Update | A Sceptic History szerint ez az 1950-es AP hír volt a legtöbb Bermuda-háromszöges legendának.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!