A kerékpárral szabálysértést elkövető biciklis jogosítványát nem veszik el, mivel nem azzal a járművel követett el szabálytalanságot, amire az engedélye szól – ecseteli Palágyi István, az ORFK-OBB vezető főtanácsosa a blog készítőinek. Egy segédmotoros például hasonló esetben elveszítheti jogosítványát, mivel erre a járműre kötelező a KRESZ-vizsga letétele – olvasható ugyanitt.

Mindenesetre nagyon részegen így sem érdemes bicajra ülni, a blogon és az alábbi linken (ha magunktól nem jönnénk rá e felfedezésekre) azt is megtudhatjuk, miért. Alkohol hatására megnövekszik a reakcióidő, csökken a koncentráló képesség és a perifériás látás, romlik a távolságfelismerő képesség, oldódnak a gátlások, negatív irányban változik az önuralom és az önkontroll.

Az alkohol természetesen többrétű, pszichésen, fiziológiásan és fizikailag megfogható változásokat idéz elő az egyén szervezetében. Nagyobb mennyiségű alkohol elfogyasztása pedig már tudatzavaros állapothoz is vezethet. Aki mindezen hatások ellenére mégis kerékpárra ül, legalább nagy bicajos haverom tanácsát fogadja meg: indulás előtt egy órával már ne, helyette masszív ásványvizezés ajánlott.

És mit mond a statisztika, illetve mennyi lehet a büntetés? 2008-ban összesen 2342 ember okozott ittasan közúti balesetet, ebből 423-an voltak kerékpárosok. Közúti közlekedési balesetben összesen 109 kerékpáros halt meg; ezek közül 17-en voltak ittasak. Amennyiben valaki ittasan biciklizik, szabálysértést követ el, ezt pedig 100 ezer forintig terjedő bírság kiszabásával lehet büntetni.

A kerékpárosokra vonatkozó fontosabb KRESZ-szabályok

Fotó: Tim Mossholder / Unsplash

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!