“Bárhol vagy 2009 augusztus 27-én éjfélkor, 0 óra 30-kor pillants fel az égre. Két holdat fogsz látni. A Mars fog a legszebben fényleni, és olyan lesz mint a telehold. A Mars 34,65 millió mérföldre lesz a Földtől. Ilyen esemény legközelebb 2287-ben lesz. Add tovább ezt az infót, mert ma élő ember ilyet nem láthat még egyszer.”

A levélben leírtakkal szemben a Mars sem 2009. augusztus 27-én, sem máskor nem látható akkorának, mint a telehold. A Holdnál nagyobb bolygó a nagyobb távolság miatt szabad szemmel mindenkor csillagszerűnek látszik, távcsővel is csak apró korongnak – írja a hirek.csillagaszat.hu.

A méretkülönbség a legnagyobb marsközelségek napján is a Hold javára dől el, mint ahogy az volt 2007. december 24-én hajnalban, amikor is a Hold elfedte a földközelben levő vörös bolygót – olvasható a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján. Ami a közeljövőt illeti, a következő hét évben nem lesz a 2007-esnél nagyobb marsközelség.

A fenti körlevél a hirek.csillagaszat.hu szerint 2003-ben indult el, amikor is a bolygó – augusztus 27-én – mindössze 55,8 millió km-re volt a Földtől. Csillagászok kiszámították, hogy az utóbbi 60 ezer évben nem volt ilyen kedvező marsközelség, a Snopes.com szerint a bolygó ezen a napon hatszor akkorának és sokkal világosabbnak látszott, mint általában. Ha ezen a napon egy 75x-ös nagyítású távcsővel figyeltük a Marsot, akkor a távcsövön keresztül valóban akkorának lehetett látni a Marsot, mint szabad szemmel a teleholdat.

– Hogyan ismerhetünk fel egy hamis lánclevelet? – infografika

Update | 2013-ban a Facebookon újra megjelent a körlevél, és pár nap alatt lazán bezsákolt 210 ezer megosztást.

Fotó: sxc.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!