“Mélységes MEGRENDELÉSSEL”

Mindenki hallott már az ügyeletes szerkesztőről, akinek egyetlen elírt betű miatt kellett börtönbe vonulnia 1953-ban, Sztálin halálát követően. Az urbanlegends.hu-n az ominózus lapszám is megtekinthető.

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

2002 óta terjedt a neten és a lapokban egy Széchenyinek tulajdonított idézet a nép és a kormány kapcsolatáról. Sok keresésnek – és kicsit a szerencsének – köszönhetően megtaláltam az eredeti forrást. Persze az idézet azóta is terjed, a különbség csupán annyi, hogy minden tizedik megjelenés után valaki odabiggyeszti ezt a linket is.

A Marx téri felüljáró legendája

„Egy híres építészt bíztak meg a tervezéssel. Amikor készen lett, a felüljáró legmagasabb pontján nem ért össze a két félhíd. A tervező öngyilkos lett” – szól a legenda a Nyugati téri felüljáróról. A tervező az urbanlegends.hu-n cáfolt.

Átverés vagy művészet? – a vendégszövegről

Egy magyar krimi olvasása közben különös érzés kerített hatalmába. A könyvespolchoz ugrottam, átnyálaztam pár klasszikus krimit, és érdekes egyezőségekre bukkantam. Vendégszöveg leleplezése és egy kis elmélkedés.

Sesum papa elintézi a cigányokat?

2009 februárjában Messiásként várta az ország egy része Sesum apjának Arkant szolgált 300 katonájának érkezését, akik “talán végre rendet raknak itt, ha már a rendőrség impotens.” A rémhír terjedése percről percre.

Spermás gírosz a Keletiben

Egy 2003 júliusi bulvárcikk arról számolt be, hogy a Keletinél lévő egyik gíroszos háromtagú személyzete a saját spermájával „dobja fel” a gyros öntetét, ráadásul az alkalmazottak egyike vérbajban szenved. Az ÁNTSZ-t felkeresve kiderült, a történetből semmi nem igaz. A szolgálat rendszeresen kapott névtelen bejelentéseket, melyekben hol az egyik, hol a másik, egymással rivalizáló Keleti pu.-os büfét vádolták meg hasonlóval. Az eset kapcsán esett szó az urbanlegends.hu-n először az ostension fogalmáról.

Az 1956-os totónyertes legendája

Több mint félmilliót nyert totón egy budapesti munkás, ám hatalmas nyereményét éppen az 56-os forradalom kitörése napján vette át. Mi történt a pénzzel a felkelés végére?

A csirkedarálás legendája

A Beatrice egyik budapesti koncertjén Nagy Feró, a zenekar frontembere ledarált egy csirkét – a magyar rockélet egyik legismertebb, legtöbbet mesélt legendája ez, amive több együttest is hírbe hoztak.

Nirvana a PeCsában

Részletek a Nirvana pesti koncertjéről, melyen állítólag alig több mint 200-an voltak, pedig ha tudták volna…

A lovasszobrok legendája

Megmutatják-e a lovasszobrok lovainak lábai, hogy gazdájuk milyen körülmények között halt meg? Avagy: négy láb jó halál, két láb hősi halál? Budapesti, magyarországi példákkal.

A Köztársaság téri kazamaták

“De mi van, hogyha nincsen labirintus?” “Akkor nagyon megszívtuk, akkor nagyon-nagyon megszívtuk.” Az állítólagos Köztársaság téri alagútrendszer története Papp András és Térey János Kazamaták című alkotásával illusztrálva.

Az ózdi Tesco és a marsall

“Bemegy egy csávó az ózdi Tescoba, hogy ő egy amerikai marshall, és szeretne pár cuccot vásárolni, és a Fehér Ház majd utalással fog fizetni” – állította egy körlevél. A Tesco szóvivője nem cáfolt.

Magyarok Afrikában

Közel volt az UL a tűzhöz, így nyomozni sem kellett. A szerzőtárs a gyakorlatban illusztrálta, mi az a médiahack. Az afrikai magyarok főszereplésével készített tanmeséjét elejétől a végéig dokumentálta a kamera is.

A snuff filmekről

Gyilkosság a kamera előtt, perverzek szórakoztatására. Aki látta a 8mm című filmet, tudja, miről van szó. De vajon valóban léteznek-e ilyen felvételek? Figyelem: gyengébb idegzetűek kattintás helyett scrollozzanak tovább.

Hogyan ettük meg a nagymamát?

Hogyan lesz a nagymama földi maradványaiból tejpor vagy esetenként pudingpor? Ki lopta el a szőnyegbe csavart nagyit? Képtelen történetek a világháborút követő évekből. Hasonló sztori Cserna-Szabó András novellájából.

A Dunába dőlő Gellérthegy

Legenda a várospusztító Gellérthegyről és a katasztrófát megjósoló japán tudosókról. Hogyan terjednek a rémhírek, miként segítheti – jobb esetben gátolhatja meg – mindezt a média?

Addig jár a BMW az útra

Kopasz, kigyúrt, nyaknélküli, fukszos BMW-sek, akiknek arrogáns viselkedése felett nap mint nap szemet kell hunynunk, ha jót akarunk. Egyszer azért őket is elkaphatja valaki – ha más nem, legalább egy email erejéig.

Rumban ázott diplomata

Literszámra nyakalták a rumot egy 300 literes hordóból a házfelújító munkások Szegeden, mígnem az itóka alján egy holttestre bukkantak – írta 2006-ban a Zsaru Magazin. A szakállas történet idehaza rémisztgetett.

A rózsadombi paktum

Néhány vélemény a rendszerváltás megbundázását hirdető rózsadombi paktumról. A megszólalók nagy többsége kitalációról beszél, de van, aki „irtózatos tehetségű jós”-t emleget.

Elszíneződik-e a vizelet a medencében?

Sötétkék, lila, piros – mindenki kiválaszthatja, melyik verziót ismerte gyerekkorában. Uszodatechnikai szakemberek szerint a vizelet hatására elszíneződő medencevíz legendája világszerte ismert, de ilyen jelzőanyagot a medencék üzemeltetői nem használnak. Megszólalt az ÁNTSZ is.

Akasztás és erekció

Számtalan irodalmi műben találkozhatunk a jelenettel, melyben az akasztott ember pénisze görcsszerű erekcióba merevedve várja a halált. Aztán az olvasók még több példát gyűjtöttek. Ennek egy részét elvitte a HaloScan, párat azonban skerült átmenteni.

Horthy szobra a Gellért-hegyen?

A legenda szerint a Gellért-hegyi felszabadulási emlékmű eredetileg Horthy Miklós fiának az emlékére készült. A mese egy Jancsó-filmben is megjelent, de attól még nem igaz.

A 15 millió magyar legendája

Tizenötmillió magyar – halljuk jobb- és baloldali politikusok szájából egyaránt. De mennyi is valójában az a 15 millió?

“Füstös farkam lóbálja a szél”

Baki a tv hőskorából, amikor még esténként nők olvastak fel esti mese gyanánt. Helyreigazít egy szemtanú.

Trianon, az ENSZ és egy kamu levél

Ablonczy Balázs történész segítségével elemeztem az INSTITUTUM PRO HOMINIS JURIBUS kérelmét, amelyben “az Egyesült Nemzetek Emberi Jogok Chartája alapszabályára hivatkozva az egyenlő elbírálás elvének biztosítását kérik a Magyar Nép számára Trianon ügyében”.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!