“A mai napig a csirkedarálásról vagyok a leghíresebb, noha soha életemben nem daráltam, nem szaggattam szét csirkét színpadon. Mi voltunk annak idején az ügyeletes rosszak” – meséli Nagy Feró. Az esetről Dezső Andris készített egy visszatekintést Legendavadászat című könyvünkbe, most ebből olvashattok egy rövid összefoglalót.

A CPg csirkeügye

Bizonyíthatóan volt legalább egy koncert Budapesten, ahol a show áldozatául esett egy szárnyas. 1982. március 5-én a budapesti Kozák téri Ifjúsági Klubban – több más együttes mellett – a CPg nevű punkzenekar lépett fel. „A koncert szerves része volt a ’tyúkáldozat’ bemutatása: utolsó számuk lejátszása alatt egy tyúkot tőrrel szétvágtak” – olvasható egy koncertről készült állambiztonsági jelentésben.

„Az énekes lefogta csirkét és egy csirkevágó ollóval vagdalta. Miközben társai zenéltek, néhány darabot kidobott a közönség közé, akik úgy, nyersen elkezdték szopogatni a csontokat” – idézi fel az este legemlékezetesebb pillanatát Bánkuti András, egyike a helyszínen jelen lévő fotósoknak.

csirkedaralas

„A Kozák téri koncert napján a csirke már érkezésemkor a szekrényben volt. Állítólag a főbérlő nénitől lopták, akinek rengeteg csirkéje volt. A buli elején a lábdobra kötötték egy gatyamadzaggal, ott kapirgált a szerencsétlen a koncert alatt. Aztán egyszer Béla levágta, úgy, ahogy egy csirkét le szoktak vágni. Ettől a tömeg teljesen bevadult, páran feljöttek a közönség soraiból a színpadra is, és cafatokra szedték” – mesél az estéről Varga Zoltán, a CPg basszusgitárosa.

Egy másik bennfentes, a zenekarral szoros barátságban álló Pálinkás-Szűts Róbert újságíró szerint “Güzünek – Benkő Zoltán – volt otthon egy füzete, abba írták bele az agyament hülyeségeiket, mit kellene csinálniuk a színpadon. Ebben van egy feljegyzés, hogy Haska lábára egy tyúkot kellene kötni. A fiúk loptak is egyet, Kőbányán ez nem volt nagy kunszt. A Kozák téri koncerten már így indult a buli. Güzü szerint nem akartak semmit a csirkétől – ennek persze ellentmond a kép, amin Haska látható az ollóval –, végül is a koncerten részt vevő figurák tépték szét. Miután Güzü elmesélte, hogyan született a csirke ötlete, mint showelem, ahány fórumon csak beszaladtam a történetbe, mindig helyreigazítottam” – meséli Pálinkás-Szűts.

Már előtte is beszélték?

Vannak azonban a történetnek olyan szereplői, akik gyanítják, hogy nem a Kozák tér volt a kiindulópont. Bánkuti szerint már jóval a Kozák téri koncert előtt hallani lehetett, hogy vannak olyan zenekarok, például Nagy Feró Beatricéje, amelyek csirkét darálnak a színpadon. “Szerintem a CPg egy már létező városi legendát tett valóssá” – véli Bánkuti András.

Gyanújával nincs egyedül. Nagy Feró például már a CPg-koncert előtt hallott a darálásról. “Egy alkalommal Erdős Péter beszélt a televízióban a csirkedarálásról. Minket név szerint nem említett meg az ügy kapcsán, de olyan műsorban szólt erről, amelyikben a Beatricéről, a punkról meg az újhullámról volt szó” – meséli Nagy Feró.

A Beatrice frontembere egy másik, korábbi példát is idéz: két évvel a nevezetes CPg-koncert előtt, 1980 őszén egy művházban adtak koncertet, ami előtt az intézmény igazgatója arra kérte őket, hogy a „csirkés dolgot” hagyják ki. Az énekes először nem tudta, miről van szó, kicsit meglepődött, majd megnyugtatta az igazgatót, se csirkét, se darálót nem hoztak magukkal.

Update | Állatokkal való gusztustalankodás még korábbról, a tengerentúlról – Alice Coopert már a hatvanas évek végén hírbe hozták egy csirke színpadon való legyilkolásával.

Fotó: fortepan.hu + Bánkuti András

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!