Az ArchivNet oldalán megjelent cikk szerint az alábbi dokumentum a Magyar Országos Levéltárban a Magyar Dolgozók Pártja Központi Vezetősége Adminisztratív Osztályának egészségügyi iratai között található. A szerző feltételezése szerint a levél azért íródott, hogy valamilyen esemény vagy ünnepség kapcsán megtréfálják a címzettet, és kifigurázzák a törvényt.

magtalanítás tréfa 1953

A dokumentum az ún. Ratkó-törvényre, vagyis az 1953-ban kibocsátott népességszabályozási rendeletre, azon belül is a vitatott gyermektelenségi adó fizetésére irányítja a figyelmet. Az irat – szerzőjének szándéka szerint – nem eredeti, hanem „hitelesített” másolat. Megfelel a hivatalos levélírás szabályainak, bár a megszólítás hiányzik. A dokumentum tárgya a 3347/1953. számú kormányrendelet végrehajtása, amely elrendelte címzettjének, bizonyos W. Ferencnek a magtalanítását.

Kocsis szerint több dolog is utal arra, hogy munkahelyi tréfáról lehet szó: egyrészt az ígéret, hogy a műtét elvégzése után pipadohány zacskót készítenek a műtétileg eltávolított herezacskóból, másrészt a levél aláírójának, dr. Sahter Hugónak a beszédes neve. A levél ezen felül a hivatalos levéltől idegen stílusban fenyegeti meg a címzettet azzal, hogy „semmiféle könyörgésnek, ígéretnek és siránkozásnak helye nincs”. A záradék szövege szintén túlírt, mert még az ’50-es években sem volt általános, hogy a csomagolás módját, a feladó postahivatal nevét és a feladás órára pontos idejét megadják egy magánjellegű iraton. Kocsis szerint problémás a műtét helyszínének a megjelölése is: az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) ugyanis valóban létezett, az OKI-ban azonban nem végeztek műtétet, mivel hatósági feladatokat ellátó szerv volt.

Érdekes azonban a hitelesítési záradék pecsétje és aláírása, ugyanis az aláíró Kovács György valóban az Egészségügyi Minisztérium pártszervezetének volt a titkára. A levél írója valószínűsíthetően megszerezte a pecsétet (vagy egy papírlappal annak lenyomatát), mivel az MDP KV Adminisztratív Osztályának néhány iratán előfordul ugyanez a pecsét.

Kérdéses, hogy ez az irat miként került végül az MDP KV egészségügyi alosztályához. Kocsis úgy véli, talán egy túlbuzgó irattáros vagy minisztériumi alkalmazott továbbíthatta azt a pártközpontba.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!