Lássuk először a neten terjedő szöveget:

“STROKE: gondolj három betűre M..B..E…

A levél eredetijét egy nővér küldte, aki ara kért, hogy terjesszem. Egyetértek vele. Ha mindenki emlékezne a három betűre, életeket lehetne megmenteni vele.

A STROKE BEAZONOSÍTÁSA:
Egy kertipartin egy barátnőm kissé megingott, el is ejtette a tányérját, de ezután mindenkit megnyugtatott, hogy jól van (ugyanis a többiek orvost akartak hívni). Ő azt állította, hogy csak az új cipője miatt csúszott meg egy téglán. Felsegítették, kapott egy másik tányér ételt és bár egy kissé gyengének tűnt, tovább szórakozott.
Később felhívott a férje, hogy elmondja, a feleségét kórházba vitte, ahol el is hunyt. A parti során STROKE-ja volt. Ha tudták volna, hogyan kell beazonosítani a stroke jeleit, talán ma is velünk lehetne. Mások nem halnak meg, de reménytelen, tehetetlen helyzetbe kerülnek.
Egy neurológus azt állítja, hogy ha a stroke áldozatát 3 órán belül elkezdheti kezelni, teljesen visszafordítható az állapot, TELJESEN. Azt mondja, hogy a stroke felismerésének és diagnosztizálásának egyszerű a trükkje, azután pedig 3 órán belül el kell kezdeni a kezelését.

A stroke felismerése Ne feledd a 3 betűt: MBE
Néha nehéz beazonosítani a stroke jeleit. Sajnos, a tudatosság hiánya katasztrófát okozhat. A stroke áldozata súlyos agykárosodást szenvedhet, ha a környezete nem ismeri fel a stroke jeleit.
Az orvosok szerint bárki felismerheti a stroke-ot, ha három egyszerű kérést mond az illetőnek:
1. M: Meg kell kérni az illetőt, hogy MOSOLYOGJON.
2. B: Meg kell kérni, hogy BESZÉLJEN, mondjon egy egyszerű mondatot (összefüggően: pl. Szép napunk van.)
3. E: meg kell kérni, hogy EMELJE FEL mindkét karját.
Ha az illetőnek a három kérés teljesítésének bármelyikével nehézsége van, azonnal hívd a mentőket és mondd el a tüneteket.
Még egy jel: Mondd az illetőnek, hogy ÖLTSE KI A NYELVÉT.
Ha a nyelv “kicsavarodott”, ha egyik vagy másik oldalra megy a nyelv, ez is a stroke jele lehet.
Egy kardiolódgus szerint ha mindenki, aki megkapja ezt az e-mail-t és elküldi 10 embernek, akkor azzal legalább egy életet meg lehetne menteni.
Én továbbküldtem, és te?”
Ne késlekedjen, az agyvérzésnél minden perc számít.”

A Magyar Stroke Társaság éppen április elején indított országos kampányt, hogy megismertesse a stroke (agyvérzés, szélütés) tüneteit és előjeleit, és hogy felhívja a figyelmet e betegség esetében az időfaktor fontosságára.

Betegtájékoztatójukban a fent leírt módszer is szerepel, negyedik, kiegészítő tanácsként az ajánlják, hogy kérjék meg a beteget, hogy az öltse ki a nyelvét. Ha az valamelyik irányba kitér, akkor az szintén a stroke jele lehet.

MBE módszer stroke felismerésére

A módszer angol megfelelője a F.A.S.T. (FACE – Ask the person to smile, ARMS – Ask the person to raise both arms, SPEECH – Ask the person to repeat a simple sentence, TIME – If the person shows any of these symptoms, time is important), amiben az időtenyező fontosságára is felhívják a figyelmet (lásd a képet lent).

FAST módszer stroke felismerésére
F.A.S.T.

Mik a stroke előjelei?

A Magyar Stroke Társaság közleménye szerint a stroke leggyakoribb előjelei: a hirtelen kialakuló féloldali végtaggyengeség, bénulás, ernyedt, zsibbadt arcfél, hirtelen bekövetkező beszédmegértési zavar, szóformálási nehézség, kettőslátás, látótér kiesés, látásvesztés vagy csökkenő látásélesség, szédülés, koordinációs zavarok, memóriazavar. Ezek közül akár már egyetlen jel is figyelmeztethet a stroke kialakulására.

A tünetek kialakulása viszonylag hirtelen történik, és az is előfordul, hogy a tünetek gyors javulást mutatnak, de ilyenkor is orvost kell hívni. Csak akkor várható ugyanis nagymérvű gyógyulás, ha a kezelést azonnal, legfeljebb 3, vagy a legújabb tapasztalatok szerint 4,5 órán belül elkezdik.

A nem kezelt stroke egyetlen órájában az agy 3 és fél évet öregszik, minden percben 2 millió idegsejt pusztul el, az elveszített idegpályák hossza óránként kb. 700 km – mutat rá Csiba László a Mindentudás Egyetemén elhangzott előadásában. Magyarországon évente 30-40 ezer új stroke-os eset fordul elő és 18 ezren halnak meg szélütés következtében. Minden negyedik eset 60 év alatti embert érint.

Linkek:
Agyvérzés a történelemben
Magyar Stroke Társaság
Strokelore

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!