A tőkések a munkásosztályt egyre több és több drága áru, épület, és technika megvásárlására fogják buzdítani. Ezzel együtt arra ösztönözve őket, hogy egyre több drága hitelt vegyenek fel mindaddig, amíg a hitelek visszafizethetetlenekké válnak. A bedőlt hitelek csődbe juttatják a bankokat, amelyek emiatt államosítva lesznek, és mindez végeredményben a kommunizmus születéséhez vezet.” Karl Marx, 1867 Félig megvolnánk…” – szól az idézet, amiről  február elején már sikerült pár dolgot kideríteni.

Most a Snopes is rávetette magát a témára, ők is megerősítették, hogy nem Marxtól származnak a mondatok. Hogy ki indította el azokat, nekik sem sikerült kideríteniük.

Viszont olvastam egy érdekes riportot a néhány héttel ezelőtti Spiegelben, amit a Marx-könyvek németországi kiadójával készítettek. Ebben Jörn Schütrumpf elmondta: a válság hatására megnőtt az érdeklődés Marx életműve iránt. Míg 2006-ban 750, 2007-ben 1300 darabot értékesítettek a Tőkéből, 2008-ra ez a szám 3600-ra nőtt. Mindezt úgy, hogy hetekig kapni sem lehetett a könyvet, amíg Csehoroszágból meg nem érkeztek a frissen nyomott példányok. A kiadó a keresletet látva januárban árat emelt, 19,90-ről 24,90 euróra, az eladások azonban tovább emelkedtek.

A cikkben érdekességként közlik a korábbi nyomtatási példányszámokat is: 1966-ban 10 ezret, 1968-ban 12 ezret, 1969-ben 24 ezret, 1975-ben pedig 50 ezret nyomtak a műből. Ezt követően csökkent az érdeklődés, az országegyesítés után pedig szinte eladhatatlanná váltak Marx művei. Most megint futnak, ahogy arra a kiadó felhívja a figyelmet: Marxot a mostani válság megerősíti, de kiutat a kapitalizmusnak a krízisből nem mutat. Hogy akkor mégis mi az értéke ma? “Gondolkodni tanulni. Módszertan. Analízis. És egy krimi a végében: az eredeti tőkefelhalmozásról szóló fejezet” – véli Schütrumpf.

Megpróbáltam elérni a kiadót is, hátha tudnak valamit a neten elszabadult idézetről, mindezidáig azonban nem válaszoltak a megkeresésemre. Ha jön valami, majd újra frissítem a bejegyzést.

Update: Oroszországban is egyre népszerűbb Karl Marx főműve – írja a HVG. A világgazdasági válság első hónapjaiban egyes boltokban csak előjegyzésre lehetett megvenni a vaskos köteteket. A mű népszerűsége a helyi sajtó vélekedése szerint nemcsak a globális krízis nyomán beköszöntött aktualitásának köszönhető, hanem annak is, hogy felnőtt egy nemzedék, amely számára Marx már nem annyira a politikai gazdaságtan alapjainak lefektetője, mint inkább érdekesen író, komoly közgazdász. A mű Japánban képregény formájában is megjelent, Kínában pedig a tervek szerint jövőre mutatják be a Marx-műből készülő új musicalt.

Fotó: fortepan.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!